Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de poen van de burgemeester. 

Zelden las ik zo veel populistische flauwekul als onder het bericht, dat burgemeester Denie van Moerdijk deze zomer op zijn 65e verjaardag zijn ambtsketen neerlegt. Hij doet dat, omdat langer werken hem een inkomensdaling van zo’n 1000 euro per maand zou kosten. De man heeft groot gelijk. Maar in de comments wordt Denie uitgemaakt voor zakkenvuller, gesuggereerd dat het salaris van een burgemeester te hoog is, enzovoort enzovoort.
 
De hoogte van het burgemeesterssalaris wordt bij wet vastgesteld. Iemand die burgemeester is, kun je niet verwijten dat hij een zakkenvuller is. Hij krijgt gewoon het loon dat door onze volksvertegenwoordigers is vastgesteld. Namens ons allen dus. En dat die man er niet voor kiest om langer door te werken in ruil voor een ernstige verlaging van zijn inkomen is de enige juiste keuze. Lastige vraag:
Kunnen de mensen die daar bezwaar tegen hebben, mij even laten weten of ze bereid zijn, zelf het inkomen van die burgemeester aan te vullen als hij aanblijft? Of wordt het dan plotseling stil?