Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over ons verlopen paspoort.

De Tweede Kamer heeft besloten, dat mensen ook een paspoort of rijbewijs dat maximaal vijf jaar verlopen is, mogen gebruiken als legitimatie wanneer ze gaan stemmen. Op de oproepingskaarten staat dat niet vermeld. Daar staat gewoon dat men een legitimatie mee moet brengen. Dat is erg slordig, en kan ertoe leiden dat sommige mensen niet gaan stemmen.

De SP roept nu op tot een grootschalige campagne om de kiezers op de hoogte te brengen van dit feit. En terecht, want het weglaten van zulke belangrijke informatie op de oproepingskaarten is een schande. Maar:

Maar kan justitieminister Ernst Hirsch Ballin mij even laten weten, waarom hij niet meteen invoert dat bij binnenlands gebruik ook een verlopen paspoort of rijbewijs als legitimatie kan dienen, wanneer een agent daar naar vraagt? Lijkt me consequent, en goedkoop voor de (bejaarde) burger die toch niet naar het buitenland wil.