Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over idioten in Brussel. Of in Straatsburg.

Bij aanbestedingen is het terecht verboden om in het bestek zaken op te schrijven, die de ene gegadigde enorm bevoordelen boven de andere. Zo kun je als aanbestedende overheid bij voorbeeld niet eisen dat de directeur van de uitvoerende firma Jansen moet heten, zodat je alle andere bedrijven dan de Firma Jansen kunt uitsluiten.

Maar bij de Europese Commissie zijn ze totaal de kluts kwijt. Die vallen de Provincie Noord-Holland lastig omdat bij de aanbesteding van de koffie-automaten op het provinciehuis en de buitenposten is geëist dat er Fair-Tradekoffie moet worden geleverd. Dat lijkt me een gewone kwaliteitseis:

Kan de Europese commissie mij even laten weten, of ze ook zal optreden tegen consumenten die een houten salontafel in hun woonkamer willen, omdat daarmee de staalindustrie en de plasticindustrie worden benadeeld? Of tegen de kantine van de Provincie Drenthe die de levering van melk heeft aanbesteed, waardoor bakkers niet kunnen meedoen, netzomin als loodgieters? Of trekt de Europese Commissie zijn bespottelijke klacht tegen de Provincie Noord-Holland toch maar in?