Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de kosten van extra politiemensen in het OV.

De laatste dagen zijn er door de politie stevige controle-acties gehouden in de nachttreinen van de NS. Daarbij werden tientallen mensen aangehouden, die zich schuldig maakten aan geweld, roken, vernieling en zwartrijden. Die overlast leidt er ongetwijfeld toe, dat goedwillende reizigers de nachttrein liever mijden. De politiecontroles moeten dus doorgaan.
 
Maar de vraag is even, wie dat moet betalen. Zeker nu de NS als een verwend kind roept, dat ze duurdere kaartjes in de spits willen. Nu zeggen dat de nachttrein duurder moet worden om het toezicht te betalen, zet de deur voor hogere tarieven op bepaalde tijden op een kier. Strategisch niet handig:
Kan justitieminister Hirsch Ballin mij even laten weten, of hij een briefje voor zijn opvolger neerlegt met het verzoek, te regelen dat in dit soort gevallen de kosten van de politie-inzet in rekening worden gebracht bij de mensen die worden betrapt op wangedrag?