Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een stelende politieman en een matsende rechter.

Politiemensen hebben een voorbeeldfunctie. Juist zij! Het doet dan ook pijn aan mijn ogen als ik zeker twee keer per week een politieauto ondanks een stopverbod langdurig stil zie staan voor een afhaalturk, zodat de collega’s op kantoor lekker verse broodjes Döner kunnen nuttigen. Maar nóg erger is natuurlijk een stelende agent.

In Rotterdam. Daar jatte een agent in opleiding tientallen computers en toebehoren. Hij verpatste de handel op Marktplaats, en liep tegen de lamp. De rechter veroordeelde hem tot een opmerkelijk lichte straf. Drie maanden cel, daarnaast nog drie maanden voorwaardelijk plus een taakstrafje. Maar dat is nog niet alles:

Na het voorarrest mocht de man zijn straf thuis en op zijn werk uitzitten. Want de rechter hield rekening met het feit dat de man net een nieuwe baan had.

Kan die rechter mij even uitleggen, wat er precies voor straf aan is, als je die thuis en op je werk mag uitzitten? Volgens mij pendelen zo’n tien miljoen mensen tussen hun huis en hun werk, iedere dag! Da manier waarop deze voormalige agent is gematst lijkt in niets op de erkenning van de voorbeeldfunctie van politiemensen. Eerder is er zo te zien sprake van klassenjustitie…