Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de subsidie voor lokale partijen.

Midden in het gekrakeel over de val van Balkenende-IV gaat het gedoe over de gemeenteraadsverkiezingen natuurlijk gewoon door. De bond van lokale partijen daagt de Staat voor de rechter. En terecht. Want landelijke partijen krijgen subsidie om ook bij gemeenteraadsverkiezingen campagne te voeren, maar de lokale partijen krijgen niets. Dat klopt inderdaad niet. Maar:

Je moet je trouwens afvragen, of het sowieso wel terecht is, dat e overheid de campagnes betaalt. De reclame voor de koekjes van Verkade wordt toch ook niet door de overheid gesponsord? Terecht: Verkade verdient de investeringen aan reclame wel weer terug met de verkoop van koekjes. Politieke partijen kunnen dat niet. Terecht, want dat zou leiden tot corruptie en cliëntisme. Dus terwijl ik dit opschrijf, kom ik tot de slotsom dat het logisch is om partijen te subsidiëren voor hun verkiezingscampagnes.

Moet je dan alles en iedereen die zich een “partij” noemt subsidiëren? Dat gaat me wat te ver. Misschien is het een goed idee om aan lokale partijen die voor subsidie in aanmerking willen komen, verplicht te stellen, dat ze een ledental hebben van minimaal 1 procent van het aantal inwoners van de (deel) gemeente waarin zij opereren, of bij de vorige verkiezingen minimaal 1 zetel hebben bemachtigd..

Kan het toekomstige kabinet mij even laten weten, dat ze dat gaan regelen?