Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over aartsleugenaar Balkenende.

Het rapport van de Commissie-Davids laat er geen enkele onduidelijkheid over bestaan. Ten tijde van de beslissing, mee te werken aan de Amerikaanse inval in Irak heeft het toenmalige kabinet willens en wetens de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd. Het voorliegen van het Parlement, de Provinciale Staten of een gemeenteraad is een politieke doodzonde. Politiek moet functioneren op basis van vertrouwen, net zoals het bankwezen en de diamanthandel. Een voorbeeld: met een diamantair die niet 100% zuiver op de graat blijkt te zijn, wil niemand meer zaken doen. Nooit meer. Maar:

De toenmalige premier die ervoor verantwoordelijk was dat het parlement een rad voor ogen is gedraaid, is nog steeds premier. Balkenende. Na het uitkomen van het rapport toonde hij zich opnieuw bedreven in allerlei gekonkel. Vannacht werd er tegen Balkenende dus volkomen terecht een motie van wantrouwen ingediend. Die haalde het niet, mede doordat de VVD deze motie niet steunde. De VVD vindt het dus in orde dat een Minister-President de Kamer belazert.

Maar de vraag, die mij het meest bezig houdt, is deze: kunnen de heren Bos (PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie) mij even laten weten, waarom zij nog langer met deze aartsleugenaar in één kabinet willen zitten?