Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een uitglijer van de ChristenUnie.

Bij Wet is geregeld dat mensen een burgerinitiatief mogen organiseren. Wanneer meer dan 40.000 handtekeningen worden verzameld van mensen die een bepaald onderwerp aan de orde willen stellen, dient de Tweede Kamer zich over die kwestie te buigen.

Onder aanvoering van onder meer Frits Bolkestein en Hedy d’Ancona is een burgerinitiatief gestart, dat voor bejaarden het recht op een waardige zelfdoding moet gaan regelen. Ik wil mij verre houden van uitspraken of het terecht is dat bejaarden dat recht zouden moeten hebben op basis van andere criteria dan die gelden voor jongere mensen. Voor mij telt slechts, dat het Burgerinitiatief een wettelijk recht is; daarna is de Kamer aan zet. Maar:

Het burgerinitiatief is bij de ChristenUnie in het verkeerde keelgat geschoten. Het is een “onaangename opleving” van de paarse kabinetten, stelt Kamerlid Esmé Wiegman, "Het paarse tijdperk waarin zelfbeschikkingsrecht centraal stond behoort echt tot het verleden."
De kleinste regeringspartij vindt niet dat zelfdoding het antwoord mag zijn op 'de leegte' die mensen kunnen ervaren. "Onze mensvisie op wat een 'zinvol' leven is, mag niet het laatste woord hebben." We leven wat mij betreft in een seculier land. Parlementariërs worden niet geacht, hun geloofsvisie aan anderen op te dringen.

Wiegman snapt het principe van het Burgerinitiatief niet. Dat gaat over zaken, waar de Kamer niet uit eigen beweging over wil praten. Kan mevrouw Wiegman mij even laten weten, waarom er eerst geen aandacht voor dit onderwerp is, en nu het Burgerinitiatief is gestart, ze het opeens wél over de zaak wil hebben? Volgens mij praat ze nu voor haar beurt.