Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de rokende stadsbussen in Amsterdam.

Op aandringen van de Tweede Kamer kapittelt verkeersminister Eurlings de gemeente Amsterdam. De stadsbussen voldoen niet aan de milieu-eisen die voor vrachtauto’s worden gehanteerd. Vrachtauto’s die niet aan die eisen voldoen, mogen de stad niet in. Bussen van het gemeentelijke vervoerbedrijf dus wel. Dat is inderdaad wat slordig. Ook die bussen zouden aan nog hogere eisen moeten voldoen. En ja, je kunt als overheid moeilijk eisen aan anderen stellen, als je er zelf niet aan voldoet. Verhalen dat niet de gemeente, maar de Stadsregio de baas over het openbaar vervoer is, doen daar ook niets aan af. Maar toch heb ik een vraag:

Kan minister Eurlings mij even laten weten, wat hij liever ziet? Een stadsbus met dertig stoelen die bijna aan de milieu-eisen voor een vrachtauto voldoet, of dertig personenauto’s die per saldo veel vervuilender zijn en veel meer ruimte innemen?