Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over vermeende discriminatie van oudere werknemers.

De PvdA slaat alarm. De overheid zou vijftigplussers in veel gevallen een baan weigeren. Dat staat natuurlijk haaks op de mening, dat mensen langer moeten doorwerken, een opvatting die is vastgelegd in het kabinetsbesluit over de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.

Als dit waar is, heeft de overheid wel wat uit te leggen. Dan heeft PvdA-kamerlid Heijnen terecht alarm geslagen. Maar:

Kan de heer Heijnen mij even vertellen, of hij wel goed heeft gecheckt of de afgewezen sollicitanten wel echt voorzien waren van de juiste diploma’s en de juiste actuele kennis? En zijn er uitsluitend oudere werknemers afgewezen, of ook jongere? Misschien is het belangrijk, dat mensen op hogere leeftijd in de gelegenheid worden gesteld, hun kennis op te halen. Dan doen ze niet langer onder voor hun jongere collega’s. Naast het hartstochtelijk verdedigen van die hogere pensioenleeftijd, zou de PvdA zich voor een flinke verbetering van dit soort mogelijkheden sterk moeten maken.