Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een blunder van het Economisch Instituut Bouwnijverheid.

Misschien niet eens een onsympathieke gedachte. Starters op de koopwoningmarkt krijgen veel hypotheekrenteaftrek, en in de loop der jaren wordt die aftrek steeds minder. Zo maak je het voor meer mensen mogelijk om een huis te kopen. Maar de afzender van dat voorstel is niet geheel onverdacht. De bedenker is directeur Van Hoek van het Economisch Instituut Bouwnijverheid. En zijn enige doel is het op gang houden van de bouwmarkt. Hij blundert:

Want huizen zijn veel te duur in ons land. Of je nou een huis koopt of huurt: door de bewust in stand gehouden woningschaarste liggen de prijzen veel te hoog. De meest sociale oplossing zou zijn, dat er gewoon meer gebouwd zou worden, zodat de prijzen dalen tot een fatsoenlijk niveau. Maar dáár hoor ik Van Hoek niet over. Nee, Van Hoek wil huurders de duimschroeven aandraaien. Wanneer zij in de loop der jaren meer gaan verdienen, zouden ze niet langer een goedkoop huis mogen huren.

Kan de heer Van Hoek mij even laten weten of hij dan ook vindt dat kopers van een huis, die dat uitsluitend op kosten van de gemeenschap kunnen doen, met al die leuke belastingvoordeeltjes, eveneens hun huis verplicht zouden moeten inleveren voor een duurder exemplaar wanneer hun salaris stijgt? Wel zo eerlijk…