Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een gevalletje discriminatie.

Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg vindt dat kansarme leerlingen voorrang  moeten krijgen bij de plaatsing op een school. Dat betekent dat kansrijke kinderen het nakijken hebben. Dus de potentieel beste leerlingen hebben het nakijken. En het is natuurlijk pure discriminatie. Want:

Onbegrijpelijk! Wanneer een school zo populair is dat het aantal aanmeldingen groter is dan het aantal plekken in de klas, dan is het aan de school zélf om te verzinnen op welke manier de keuze qua leerlingen wordt gemaakt.

Wat is de volgende stap? Dat de groenteman verplicht de aardappels moet verkopen van de slechtste boer? De aannemer de luiste schilder een baan moet geven? Het mannenblad de lelijkste vrouw moet fotograferen?

Kan mevrouw Elatik mij trouwens vertellen, waarom ze zich bezig houdt met het beperken van de toegang tot goede scholen, in plaats van zich in te zetten voor verbetering van het onderwijs in haar stadsdeel?