Goedemorgen Extra!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Nu een extra aflevering over het einde van de DSB-bank.

Vandaag is feitelijk het doek gevallen voor de DSB-bank. De rechter heeft die bank vandaag onder curatele gesteld. Een grote overwinning voor Pieter Lakeman, die heeft georganiseerd dat rekeninghouders daar hun geld hebben weg gehaald. Want:

De DSB-bank is een bank met een zeer bedenkelijk allooi. Woekerpolissen, overcreditering, gebrekkige invulling van de zorgplicht, te hoge provisies. Geen betrouwbare bank waarmee het fijn zakendoen is.

Het was volkomen onterecht dat Scheringa zijn woede uitte over het bekend worden van de crisisbesprekingen van de afgelopen dagen. Immers, wanneer op hoog niveau wordt gesproken over de problemen bij een bank, dan hebben de klanten van die bank het recht om dat te weten. Dat willen verzwijgen is pure misleiding. Deze aperte minachting voor zijn klanten, zelfs na het omvallen van zijn bank, is tekenend voor het gedachtegoed van Scheringa.

Maar de grote vraag blijft, hoe doeltreffend het toezicht op deze bank is geweest. Daarom is nu de Tweede kamer aan zet. Kunnen de betrokkenen in de Kamer mij even laten weten, wanneer de parlementaire enquête naar het functioneren van de toezichthouders AFM en De Nederlandsche Bank van start zal gaan?