Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een achterhaald fenomeen: de Oranjeverenigingen.

Nooit gedacht, maar hij bestaat: de Bond Van Oranjeverenigingen. Oranjeverenigingen zijn uiterst koningsgezinde organisaties, met als belangrijkste activiteit het organiseren van koninginnedagactiviteiten in het dorp of de stad. Doorgaans inhoudelijk niet al te interessant. Klompendans en koekhappen, zeg maar. Voorzitter Michiel Zonnevylle van de Bond Van Oranjeverenigingen eist nu geld van ons kabinet. Onzin, want:

Sinds het koninginnedagdrama in Apeldoorn moeten de beveiligingsmaatregelen fors worden opgeschroefd, en dat kost geld. Daardoor kunnen uitsluitend grote gemeenten een bezoek van de koninklijke familie nog kunnen betalen, aldus de bond. Kleine plattelandsdorpen kunnen zich de ontvangste van de koninklijke familie niet meer permitteren. Netzomin als bij voorbeeld het gastheerschap van de Unesco trouwens...

Koninginnedag is in de eerste plaats een feest van het volk. Vrijmarkt, popconcerten en meer van dat leuks. Een rijtoer van de koninklijke familie voegt daar weinig aan toe. En er is al helemaal geen reden om de kosten nog meer af te wentelen op de belastingbetaler.

Blijkbaar hebben de Oranjeverenigingen te weinig leden om zelf de kosten te dragen. Kan de heer Zonnevylle mij even vertellen, wanneer hij het gebrek aan draagvlak voor de oranjeverenigingen eindelijk honoreert, en de tent opdoekt? Dat zou een betere actie zijn dan een greep in de portemonnee te doen van burgers die aan zijn clubs geen enkele boodschap hebben…