Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het in de watten leggen van hooligans.

Reclasseringsbaas Sjef van Gennip vindt dat hooligans die betrapt zijn op ernstig wangedrag bij voetbalwedstrijden of andere evenementen, een elektronische enkelband moeten krijgen, zodat per sateliet kan worden nagegaan, of zij zich aan stadion- en andere verboden houden.

Dat klinkt redelijk. Je weet het meteen of mensen zich aan de verboden houden. En wie het verbod overtreedt of met zijn enkelband probeert te rotzooien, die gaat alsnog de gevangenis in. Maar er zit wel een keerzijde aan. We hebben in Nederland inmiddels last van vele duizenden hooligans. Als je het voorstel van Van Gennip zou willen uitvoeren, heb je dus ook duizenden van die enkelbanden nodig. Een erg dure grap. En ik vind dat de maatschappij voor die kosten niet moet opdraaien.

Trouwens, je kunt hooligans wel toegang tot het stadion verbieden, maar je zou ook niet willen dat ze in cafeetjes gaan lopen lallen "Appelscha Hooligans!" Nee, ik zie teveel haken en ogen aan het voorstel.

Kan Sjef van Gennip mij even laten weten wat er mis mee is, wanneer de hooligans zich tijdens voetbalwedstrijden of grote andere evenementen gewoon even melden op het politiebureau? Lijkt me een stuk goedkoper. Natuurlijk, dat is voor de hooligan in kwestie minder luxe dan zo’n enkelband, maar waarom zouden wij zulke types in de watten leggen?