Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag opnieuw over de belachelijke manier waarop met levenslange celstraffen wordt omgegaan.

Soms plegen mensen misdrijven die zo verschrikkelijk zijn, dat de rechter beslist dat die mensen nooit meer terug mogen keren naar de maatschappij. Levenslange gevangenisstraf. Dat geldt ook voor Cevdet Yilmaz. Hij schoot in de jaren-80 in een Delfts café zes mensen dood. De rest van zijn leven in de gevangenis, oordeelde de rechter. Niet dus...

U leest het goed: niet dus. Want Cevdet Yilmaz “is niet geschikt voor detentie.” Pardon? Wanneer de rechter iemand tot een celstraf veroordeelt, is diegene daar alleen om die reden al automatisch voor geschikt. Ingewikkelder is het niet: in de bajes mag je af en toe je cel uit, beetje luchten, beetje werken, beetje recreëren. En als je je niet weet te gedragen? Gewoon in je cel blijven, desnoods 24 uur per dag. Echt. Iedereen is geschikt voor reen celstraf. Natuurlijk, dat is heel vervelend, maar het heeft ook niet voor niets straf. Ongeschikt mag niet worden verward met “ik wil niet.”

Maar voor Yilmaz  werd een uitzondering gemaakt. Wegens zijn raadselachtige ongeschiktheid werd hij van de gewone gevangenis overgeplaatst naar een TBS-kilniek. En net als alle patiënten daar mag  Cevdet Yilmaz  af en toe een dagje naar buiten. Weliswaar onder begeleiding, maar toch… Voorwaarde van de kliniek. Daarmee wordt voorbij gegaan aan het feit dat de andere bewoners in die kliniek hun straf er (bijna) hebben opzitten. Dat geldt niet voor Cevdet Yilmaz . Dus zonder tussenkomst van de rechter is het leven van de tot levenslang veroordeelde moordenaar opeens een stuk veraangenaamd.  De rechter die Yilmaz heeft veroordeeld draagt weliswaar een toga, maar staat feitelijk gewoon in zijn hemd.

Kan onze justitieminister Hirsch Ballin mij even laten weten of hij deze zaak tot de bodem uitzoekt, en wanneer blijkt dat hier regels zijn overtreden, de verantwoordelijken zal ontslaan? En als de regels niet zijn overtreden, zal hij dan een wetsvoorstel indienen dat garandeert dat een levenslange gevangenisstraf ook écht een levenslange gevangenisstraf is, en niet opeens iets anders?