Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het wanbeleid van staatssecretaris Dijksma.

Peuterspeelzalen zijn heel nuttig. De kindjes leren samen spelen, ze leren beter voor zichzelf op te komen en hun taalontwikkeling gaat vlotter dan als ze alleen thuis of bij oma zitten. Hun start op de basisschool gaat daardoor makkelijker. Heel goede zaak dus. De peuterspeelzaal kost de ouders gemiddeld zo’n 600 euro per jaar, en is dat geld meer dan waard. Maar...

Staatssecretaris Dijksma heeft nu bedacht dat kinderen met een ernstige taalachterstand recht hebben op korting. Althans, hun ouders. Die betalen dan slechts 100 euro. Belachelijk. De staatssecretaris redeneert, dat anders veel ouders de peuterspeelzaal te duur vinden. O. Dus een Nederlandse ouder moet -ook als het gezinsinkomen laag is- wel de volle mep betalen omdat hun kind nu eenmaal goed Nederlands spreekt, maar een buitenlandse ouder krijgt korting omdat het anders te duur is? Fout beleid. Je kunt óf kiezen voor een inkomensafhankelijke ouderbijdrage, of je doet dat niet. Maar wat de staatssecretaris nu voorstelt is pure discriminatie. Onterechte financiële bevoordeling van allochtone ouders.

Kunnen de Tweede-Kamerfracties mij even laten weten, waar de motie van afkeuring blijft?