Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een boer in Oirschot die zijn personeel echt schandalig behandelt, en niet betaalt.

Aardbeienkwekerij Van de Ven in Oirschot heeft tientallen Poolse aardbeienpluksters hun loon van juli niet uitbetaald. De smoes: De boekhouder is met vakantie. Nou en?

Dan zorg je maar dat het geregeld is, vóórdat die man vertrekt richting zon. Overigens blijkt dat dat bedrijf vorige zomer ook al een keer zijn pluksters niet op tijd betaalde, toen eveneens wegens vakantie van de boekhouder. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Wat zegt een arbeidscontract? “De arbeider verschijnt op de afgesproken tijd op zijn werk, de werkgever betaalt op de afgesproken tijd het loon.” Echt, ingewikkelder is het niet.

Maar er is meer loos. Op tijden dat er veel aardbeien aan de planten zitten, worden de pluksters per uur betaald, nou ja, áls ze worden betaald. Nu de spoeling wat dunner wordt, en de opbrengst van het plukken wat minder is, worden de pluksters opeens per kilo betaald. Eenzijdig besloten door de boer in kwestie.

De Poolse pluksters hebben het werk neergelegd. Terecht. De Arbeidsinspectie ziet echter geen reden om in te grijpen. Kunnen onze ministers van Sociale Zaken en Economische Zaken mij even vertellen hoe het kan, dat in Nederland werkgevers met zulk schandalig gedrag ongestraft wegkomen?