Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het ontbrekende uitleveringsverdrag met Marokko:

In een Amsterdams hotel hebben criminelen gelogeerd, die waren ontsnapt uit een Belgische gevangenis. Een van deze gangsters is in België opgepakt, de andere twee zitten in Marokko. Die laatste twee worden niet aan België uitgeleverd. Immers, Marokko levert geen eigen onderdanen uit. Wel zijn inmiddels beide zich in Marokko bevindende criminelen opgepakt.

 In België is de discussie losgebarsten over de vraag, of deze Marokkanen nu ook als Belgen mogen worden beschouwd. Een beetje een loze discussie achteraf. Maar het is een fraaie boel. Ze hebben de rechten die voortvloeien uit hun Belgische paspoorten, maar gaan er na het plegen van een reeks misdaden vandoor naar hun “andere” vaderland, en trekken daarvandaan een lange neus naar de Belgische rechtsstaat. Okee, ze komen in Marokko wel voor de rechter, maar dat hoort in België te gebeuren. Dáár hebben ze hun misdaden gepleegd.

En dat gevaar ligt ook in ons land op de loer. “Nederlandse” Marokkanen die een reeks misdrijven plegen, en hem dan smeren naar Marokko. Daar moet dus wat aan gebeuren. En mogelijk geldt dat ook nog voor houders van de nationaliteit van andere verre landen.

Kan justitieminister Hirsh Ballin mij even melden, wanneer hij met een wetsvoorstel komt dat inhoudt dat het Nederlanderschap en de verblijfstitel worden ingetrokken van iedereen die ook nog -al dan niet vrijwillig- de nationaliteit heeft van een land waarmee geen uitleveringsverdrag voor zijn eigen onderdanen is gesloten? Dan hoeven we niet op het voorstel van de PVV hierover te wachten.