Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws. Daarna volgt een lastige vraag aan betrokkenen. Vandaag over een bijzondere schadeclaim. Van de Hells Angels:

Twaalf Hells Angels eisen schadevergoedingen van de overheid. Hun rechtszaken daarover dienen vandaag. Die Hells Angels hebben gelijk.
 
Nee. Ik denk niet dat de leden van die motorrijdersclubs nou zulke lieverdjes zijn. Justitie heeft onderzoek gedaan in een poging, aan te tonen dat het hier om criminele organisaties gaat. Maar Justitie heeft daarbij allerlei belangrijke rechtsregels overschreden, met name rond het afluisteren van telefoongesprekken. En iedereen in Nederland heeft recht op een eerlijk proces. De bewijsvoering tegen de Angels werd door de rechter terecht naar de prullenbak verwezen, en de Hells Angels gingen vrijuit.
De Hells Angels hebben veel last gehad van het strafrechterlijk onderzoek, zeggen ze. Dan moeten ze nog wel even aantonen, of dat écht zo is, en hoe groot die schade dan is. Om de redelijkheid te beoordelen hebben we rechters. En die buigen zich vandaag dus over de zaak.
 
Maar kunnen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken mij even laten weten, of ze de verantwoordelijke voor al die blunders tijdens het onderzoek eigenlijk al de laan hebben uitgestuurd? Het onderzoek naar de Hells Angels heeft een vermogen gekost, en puur door geblunder gaan deze gezellige motorrijders vrijuit…