Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws, om daarna aan een betrokkene een lastige vraag te stellen. Vandaag de valse beschuldiging van de Vegan Streaker:

Je kunt van Peter Janssen vinden wat je wilt. De een vindt de Vegan Streaker een verschrikkelijke mafkees, de ander vindt hem een bevlogen idealist. Zelf vind ik hem allebei. Zo ongeveer in zijn blote reet bij Paul de Leeuw zijn punt maken vind ik een briljante actie, maar nertsen laten ontsnappen die vervolgens om de hoek op de snelweg worden platgereden vind ik wat minder…

Maar naar het zich laat aanzien is Peter, die door zijn militante optreden toch altijd een beetje de schijn tegen heeft, een vuile streek geleverd. Door zijn ex-vriendin. Die beweerde, dat Peter een aanslag op de koningin beraamde. Peter verdween voor zes dagen achter slot en grendel, totdat duidelijk werd dat het verhaal hoogstwaarschijnlijk uit de lucht gegrepen was. Ook dat is een aantasting van onze rechtsstaat. Mensen moeten niet zomaar anderen vals beschuldigen. En ook de Vegan Streaker heeft recht op bescherming tegen dit soort aantijgingen.

Kan onze justitieminister Hirsch Ballin mij even laten weten, wanneer hij met een wetsvoorstel over het doen van valse beschuldigingen komt? De strafmaat kan eenvoudig zijn. Iemand die een ander vals beschuldigt van een misdrijf wordt gestraft met de straf die hoort bij dat misdrijf. Dus: beschuldig iemand van een inbraak en verdwijn zelf twee maanden in de cel, en beschuldig iemand van een moord, en verdwijn zelf tien jaar in de cel.