Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om een lastige vraag te stellen. Vandaag aandacht voor het enorme tekort aan griepprikken:

In eerste instantie kunnen slechts 500.000 Nederlanders een griepprik krijgen. Een miljoen spuitjes beschikbaar, maar iedereen moet twee keer. Dat zegt het RIVM. Het wordt dus een lastige keuze, wie in aanmerking komen voor het eerste rondje griepprikken.
 Mensen met een zwakke gezondheid, die normaal ook de jaarlijkse griepprik krijgen? Ouderen toch maar niet, omdat mensen van boven de 50 waarschijnlijk vroeger al een verwant virus zijn tegengekomen, en daarom redelijk resistent zijn tegen de Mexicaanse varkensgriep die nu op de loer ligt?
 
Of moet je juist naar bepaalde beroepsgroepen kijken, die nodig zijn om de samenleving draaiende te houden? Mensen in de zorg, bij de politie, bij de energiebedrijven en in de voedingsindustrie? Ik pleit voor het laatste: de maatschappij moet niet stilvallen, dus dat soort belangrijke groepen moet ook op de been blijven. Als het voltallige personeel van de elektriciteitscentrale ziek op bed licht, gaat bij ons allen het licht uit.
 
Een lastig dilemma. Maar vaccinatie is niet het enige middel om een grieppandemie zoveel mogelijk tegen te gaan. Als noodmaatregel zou het bij elkaar komen van massa’s mensen moeten worden voorkomen. Op scholen, in stadions. En in winkels.
 
Kan minister Ter Horst mij even laten weten of zij zich persoonlijk verantwoordelijk voelt als er straks doden vallen? We moeten wel naar de winkel, met alle risico’s van dien. Want het uitzetten van voedselpakketten onder de bevolking is onder haar verantwoordelijkheid immers faliekant mislukt.