Nog een keer Michael Jackson...

Joris (Tigertje)

Dat Michael Jackson dood is zal niemand zijn ontgaan. Grote koppen in de ochtendkranten, Twitter begaf het en Google wankelde. De King of Pop is niet meer. Groot nieuws.

In de Volkskrant een mooie illustratie over dit wereldschokkende nieuws. We zien Michael Jackson in de deuropening staan. Buiten staat de Dood, met de bekende zeis, op hem te wachten. Maar waar normaliter de Dood als een machtig wezen je het onherroepelijke lot komt meedelen, zien we nu een nietig wezen staan, formaatje Yoda. Michael Jackson was groter dan het leven.

Ook in mijn leven heeft Michael Jackson een grote rol gespeeld, zij het lang geleden. Als jonge puber heb ik het album "Thriller" compleet grijs gedraaid. Overal waar ik naartoe ging nam ik het album onder mijn arm mee. Tot vervelens toe pleurde ik de LP op platenspelers bij mensen thuis om ze kennis te laten maken met de flitsende combinatie van dance, funk en R&B. Tot op de dag van vandaag beweert een neef van mij dat ik dan ook altijd een perfecte kopie van de "Moonwalk" liet zien. Een opmerkelijk prestatie voor iemand die nooit het stuitende niveau van "Disco Dancing" is ontstegen.

Tot ik op een dag "verliefd" werd op een ander album en Thriller ergens in een hoek is beland. Met een beetje geluk staat het nog bij mijn ouders thuis maar waarschijnlijk is het al jaren geleden in een verbrandingsoven terecht gekomen.
 
Maar laten we wel zijn. Ik ben precies op tijd van de Michael Jackson boot afgestapt. Op "Thriller" stond hij nog afgebeeld als normaal mens, zonder allerlei cosmetische en chirurgische ingrepen. Zijn muziek was nog vernieuwend en fris en dat heeft hij nooit meer kunnen evenaren. Hij maakte perfect gebruik van het medium videoclip maar de legendarische clips komen allemaal uit die tijd. 
 
De titel "King of Pop" heeft hij zichzelf toebedeeld. Hij was niet zozeer een groot artiest maar vooral heel succesvol. De "Moonwalk" heeft hij gewoon gejat. De vijftig come-back concerten waren sowieso nooit doorgegaan, dat liet zijn gezondheid niet toe. Als hij het wel had gedaan was het waarschijnlijk ergens tegen het twintigste concert op het podium tot gruis vervallen.
 
Hij was al jaren zijn verstand verloren en al jaren niet meer herkenbaar.
Michael Jackson is doodgegaan als een demente oudere.