Geschiedenis van de striptease (5)

Marco (cptmarco)

Deel vijf al weer van het vervolgverhaal over de striptease en de macht van de blote venusheuvel:

In Europa bleef het tussen de twee wereldoorlogen betrekkelijk rustig voor wat betreft vernieuwing van striptease shows, maar het naaktdansen ging natuurlijk gewoon door als legale of illegale (waar alles uitging) striptease. 

In Amerika splitste de striptease zich ondertussen in twee uitvoeringen: de serieuze seksueel getinte striptease en een nieuwe “komische” variété voorstelling: Burlesque (1925-1927) waarin meer dames, ook zonder perfecte lichaamsmaten, gelijktijdig op de bühne waren en komische act opvoerden. De meisjes met de mooiste lichamen ontkleedden zich (in het begin) tot alleen tepels en venusheuvels nog bedekt waren.

Het was Billy Minsky die claimde deze shows tot echte burlesque striptease omgetoverd te hebben. Dit gebeurde min of meer per ongeluk doordat de bh van een der dames losging en de dame in kwestie met blote borsten en tepels voor het publiek stond. Door het applaus gesterkt (het publiek genoot blijkbaar) werd dit “voorval” de volgende dagen herhaald en er gebeurde al snel een nieuw nog ondeugender “ongelukje”. Een koordje dat het slipje van de meisjes op zijn plek hield raakte los en de venusheuvel van deze “pechdame” was aan de verraste blikken van het publiek overgeleverd.

Het klinkt wat simpel maar toch is het door dergelijke voorvallen zover gekomen dat volledig naakte striptease legaal werd in Amerika…..wat de ene mag en durft deed de andere ook en het prachtige vrouwelijk schoon, inclusief venusheuvels en borsten, veroverden heel het land. Voorstellingen met meerdere naaktdansende meisjes tegelijk, de ene misschien nog mooier dan de andere……..

Natuurlijk kon het niet uitblijven dat er ook protesten kwamen tegen deze “naakte epidemie” en dit leidde zelfs tot het zogenaamde “schaamhaar toon verbod”. Die frivole vrouwen zullen nu hun slipjes wel aanhouden, tenminste dat dachten de moraalpredikers. Maar niets was minder waar…de stripteaseuses verwijderden gewoonweg hun schaamhaar en wat bleef was een prachtige gladde heuvel. De toeschouwers vonden dit zelfs mooier, “onschuldiger” maar naakter.

De schoonheidsdans, zoals deze, van Europa in de 50er jaren, nog heette was aldus met recht geboren want zelfs geen enkel schaamhaartje bedekte de lichamen van de meisjes die hun hele pracht en praal aan de toeschouwers toonden in hun “frivole voorstellingen.” Pamela Green, een van de beroemdste Engels naaktmodellen en danseressen, die meer ongekleed als gekleed was tijdens haar carrière verteld: “met het verwijderen van onze schaamharen blijft ook de echte haarkleur op ons hoofd een geheim”.

Hiermee duidde zei op het feit (?) dat de schaamharen ongeveer dezelfde kleur hebben als de hoofdharen! Na de tweede wereldoorlog werd de striptease een bestanddeel van de opbloeiende seks industrie. De Duitse playboy Rolf Eden was eigenaar van meerdere striptease bars in Berlijn. In Parijs openden hoogstaande nachtclubs zoals Alcazar en Crazy Horse haar deuren en huldigden de perfect opgevoerde uitkleed verhaal: Striptease.

Een nadeel van de kale venusheuveltrend was dat er ook vrouwen waren wiens venusheuvel niet echt geschikt was (te veel liet zien, voor die tijd ?) maar toch wilden strippen. Dit leidde later (in onze tijd) zelfs tot cosmetische medische correcties van de vrouwelijke geslachtsdelen….met vaak een mooi(er) resultaat: een gladde venusheuvel die verder ‘niets’ verraad….. Tot in de zestiger jaren kon het publiek in nachtclubs zich vergapen aan mooie jonge dames die, nadat ze het laatste stukje textiel ‘uitgetrokken’ hadden niets meer te verbergen hadden.

De prachtige glimmende venusheuvel was het puntje op de i voor de meeste bezoekers en ook veel vrouwen hielden ervan. In begeleiding van een man konden ook zij genieten van de vrouwelijke schoonheid zonder dit uit hoeven uit te leggen. Met uitzondering van hun eigen lichaam zagen vrouwen alleen bij uitzondering een andere (mooie) vrouw in haar blootje.` Maar niet alle vrouwen deelden de mening dat alleen volledige ontharing mooi was en vooral feministische vrouwenbewegingen keerden zich tegen de “kleine meisjes venusheuvels”, die volgens hun onderdrukking van vrouwen toonden.

In (gewaagde) demonstraties liepen soms ook meisjes mee die hun volledig behaarde venusheuvel ontbloot hadden om hun standpunt kracht bij te zetten. Het beroemde Woodstock festival (1969) was voor veel feministes en hippiemeisjes de gelegenheid te tonen dat ze baas van hun eigen lichaam waren en er was dan ook geen tekort aan meiden die zonder slipje, of helemaal bloot waren….met schaamhaar, gestileerd naar eigen smaak…! In korte tijd werden de anders zo naakte venusheuvels jammer genoeg weer “verborgen” onder een haardosje….

Gelukkig bleven meisjes het fijn vinden anderen met hun lekkere heuveltje te bekoren en trimden hun schaamhaar op verschillende manieren. Wat is het toch wat mannen en vrouwen van elke leeftijd zo aantrekkelijk vinden aan de venusheuvel? De een ziet het liefst schaamhaar erop en anderen zien deze het liefst glad en satijnzacht….Is het de wetenschap dat hier de geslachtdelen beginnen?

Of gewoon omdat deze ronding de meest verborgen plek van een vrouw is? Puur esthetische schoonheid? Kinderlijke onschuld van een haarloze venusheuvel?......Hoe het ook zijn mag, feit is dat vrijwel ieder mens graag naar een mooie jonge vrouw kijkt en zeker als zij naakt is…! Tot dusver was het bijna uitsluitend het voorrecht van de bezoekers van Striptease en Cabaretvoorstellingen om zich te vergenoegen aan de mooiste vrouwelijke ronding, maar de televisie heeft inmiddels de wereld veroverd en het moest er van komen: Naakt in de woonkamer, naakt op het televisiescherm..! Maar betekende dit het einde van de striptease in levende lijve……?

Danseressen lieten hun billen en borsten ‘schommelen’ om het publiek op te jutten. Tot het toenmalige schoonheid ideaalbeeld voor een vrouw behoorde: Een buikje, volle stevige borsten, smalle taille, brede heupen, en een volle ronde venusheuvel welke later ook nog eens glanzend glad zijn moest. Bij normale posen zijn geslachtdelen niet zichtbaar, wat bij veel vrouwen ook het geval was en anders paste zij hun bewegingen en houdingen aan. Er waren ook vrouwen die zich lieten/laten behandelen bij een plastisch chirurg… wordt vervolgd….

Met dank aan lovepussy voor de submit