[James Bond Special] Timothy Dalton

Martijn (Tinuzzz_Talpa)

Aankomende donderdag komt de nieuwe James Bond-film Quantum of Solace uit. Het wordt alweer de 22e film van de bekendste geheim agent in de filmwereld. Speciaal voor de James Bond fans komen de James Bond acteurs de paar dagen voor de première nog even voorbij. Timothy Dalton staat vandaag in de schijnwerpers.

Timothy Dalton is degene met twee Bondfilms op zijn naam, dat is bijna het minste, alleen George Lazenby speelde slechts in één Bondfilm. Hij speelde in 1987 en 1989 de rol van de Brits geheim agent. Daarna ging hij acteren in de serie Scarlett en had hij een bijrol in de film Hot Fuzz.

Een Aston Martin V8 in The Living Daylights

Dalton's debuut was in 1987 in de film The Living Daylights. Aan het begin van de film springen drie Britse agenten (002,004 en onze eigen 007) uit een vliegtuig en trachtten te landen op het eiland Gibraltar. Agent 002 wordt vrijwel meteen gevangen genomen door de SAS, terwijl Bond en de andere agent kunnen ontsnappen. Vervolgens verschijnt er een vijand en schiet agent 002 dood, Bond is getuigde van de daad en zet de achtervolging in op de moordenaar. Uiteindelijk kan Bond ontsnappen met hulp van zijn reserveparachute en de moordenaar overlijdt in de met explosieven beladen Land Rover. Bond assisteert vervolgens bij de overloop naar het Westen van de KGB-generaal Georgi Koskov (Jeroen Krabbé), Koskov wordt hierbij beschermt door scherpschutter Kara Milovy (Maryam d'Abo). Bond gelooft niet dat zij een agente is en schiet haar geweer uit haar handen en spaart daarmee haar leven, terwijl Bond Koskov helpt om te ontsnappen. Enige tijd later wordt Koskov ontvoerd door een moordenaar genaamd Necros (Andreas Wisniewski). Bond reist naar Bratislava om contact op te nemen met Milovy, de ex-scherpschutter van Koskov, en ze ontsnappen samen naar Oostenrijk. In Oostenrijk ontdekt hij een link tussen Koskov en wapendealer Brad Whitaker (Joe Don Baker). Bond faket de dood van Pushkin (John Rhys-Davies), de nieuwe KGB-generaal, zodat Koskov en Whitaker denken dat hij dood is. Ondertussen vertelt Milovy aan Koskov dat Bond een KGB-agent is. Bond voert Milovy dronken en neemt haar gevangen, Koskov verlinkt Milovy en laat haar en Bond gevangennemen. Ze kunnen ontsnappen en ontdekken dat Koskov en Whitaker diamanten betalen voor vrachten met opium, in ruil voor veel wapens voor het Russische leger. Bond en Milovy gaan infiltreren in de legerbasis van het Russische leger om daar een bom te plaatsen, maar Koskov herkent Bond net als ze het terrein willen verlaten. Ze stappen in een vliegtuig en hij gooit de bom op een brug, zodat de Russische soldaten er niet langs kunnen. Aangekomen bij Whitaker wordt Bond aangevallen door hem, maar Bond schiet zijn geweer leeg op hem en hij overlijdt.

Timothy Dalton en Pam Bouvier in Licence to Kill

Licence to Kill was de laatste Bondfilm waar Timothy Dalton de hoofdrol in had. In de film is Felix Leiter (David Hadison) op weg naar zijn eigen huwelijk, onderweg hoort hij dat ze de drugsbaron Franz Sanchez (Robert Davi) gevonden hebben. Leiter laat deze kans niet liggen en gaat samen met zijn partner Bond naar het eiland waar Sanchez op dat moment is. Sanchez wordt gevangengenomen en Leiter is nog net op tijd voor zijn huwelijk. Helaas kan Sanchez ontsnappen dankzij de hulp van Ed Killifer (Everett McGill) en Sanchez is uit op wraak. Hij stuurt een paar mannen op de vrouw van Felix, Della Leiter (Priscilla Barnes), af, ze vermoorden haar en nemen Felix mee naar Sanchez. Sanchez geeft ze de opdracht om Felix bij de haaien te gooien. Ondertussen hoort Bond dat Sanchez ontsnapt is, hij rijdt naar het huis van Felix en ziet het lijk van Della. Ook ziet hij dat Felix een been mist, zijn arm kan later nog gered worden door de artsen. Bond zint op wraak en gaat met een vriend van Felix op zoek naar iemand die haaien bezit. Hij vindt een verdachte handelaar, genaamd Milton Krest (Anthony Zerbe). Bond breekt 's nachts in bij Krest en stuit daar op Killifer, hij werpt hem bij de haaien en gaat op zoek naar de laatste pion, Sanchez. Maar dan moet Bond bij M komen, hij krijgt de opdracht om te stoppen met zijn missie. Hij weigert dit, omdat hij weet dat iedereen voor Sanchez werkt. Hij wordt gedwongen om ontslag te nemen en daarbij wordt ook zijn 'licence to kill' afgenomen en staat hij er alleen voor. Hij zet, via CIA-agent Pam Bouvier (Carey Lowell), enorme bedragen op een bankrekening en gaat naar het casino waar ook Sanchez zich bevindt. Bond gokt met enorme bedragen, in de hoop op te vallen bij Sanchez. Hij valt op en Bond vraagt Sanchez, in Sanchez' kantoor, of hij voor hem mag werken. Sanchez geeft toe en Bond mag voor hem werken. Ondertussen is Q (Desmond Llewelyn) in Bond's hotelkamer aangekomen en hij wil Bond helpen zonder dat de Geheime Dienst dit weet. Bond krijgt al snel het vertrouwen van Sanchez als hij hem tipt over een wantrouwend persoon binnen de organisatie. Sanchez laat Bond zelfs in zijn geheime laboratoria, waar hij met hulp van Bouvier, de boel gaat vernietigen en waarbij Sanchez om het leven komt. 

Je kunt nu een James Bond t-shirt winnen op FOK!. Je hebt zelfs twee mogelijkheden om mee te doen, via de Weblog en via het Forum. Wat een feest! Het enige wat je hoeft te doen is je favoriete Bondfilm en je maat te vermelden en dan doe je al mee, kan het nog makkelijker?