Paralympics en de rest van de gehandicapten

Martijn (Tinuzzz_Talpa)

Iedere maand maakt Dirkh een column voor FOK!radio. Nadat de column in de uitzending is voorgelezen, zal deze verschijnen op de weblog van FOK!.

De audioversie komt morgen in de loop van de middag hier te staan.

Toen ik gister wakker werd scheen de zon. Een straal die door een kier tussen de gordijnen kwam zorgde voor zoveel licht in de slaapkamer dat een blij gevoel meester van me maakte. Ik schoot uit bed en sprong onder de douche. Al zingend schuimde ik me in en ondertussen bedacht ik allerlei dingen die ik kon gaan doen. Ik had een partij energie en daar moest ik gebruik van maken. Terwijl de koffie machine zijn bonen aan het malen was startte ik mijn laptop op.

Even snel het nieuws op FOK! lezen, daarna naar NU.nl en nog even naar Geenstijl, daarna zou ik in de auto springen om mijn dag ten volle te benutten. Koppensnellen op FOK! De nieuwtjes vlogen over het scherm. Nederland is financieel economisch gezond las ik. Gelukkig, ik vreesde anders toch echt dat de kredietcrisis zou overwaaien en wij aan het randje van een recessie zouden staan. Maar de almachtige Wouter Bos gaat dinsdag vertellen dat het goed gaat.

Een ander nieuwtje was dat de bus in Gouda een deel van hun ronde niet gaat rijden vanwege bedreigingen van jongeren in de wijk Oosterwei, met als hoogtepunt een chauffeur die onder bedreiging van een mes zijn geld af moest geven. Wat voor jongeren zijn dat in hemelsnaam? Iedereen weet toch dat een buschauffeur niet echt veel geld bij zich heeft dat het de moeite van het beroven niet waard is. Gelukkig gaf de bron van het bericht uitsluitsel. Het waren Marokkaanse jongeren. Dat verduidelijkt wel het een en ander. Na het ambulance slopen, ziekenbroeders schoppen en buurtje terroriseren hebben ze dus ook de bus ontdekt. Vreemd genoeg nam FOK! dat deel van het bericht niet over. Blijkbaar is het besluit genomen om dingen niet meer te benoemen. Waarschijnlijk hebben ze gekeken naar Pauw en Witteman van afgelopen woensdag, waar ene Farid Azarkan aanwezig was, die verkondigde dat het stigmatiserend werkt als je dingen gaat benoemen. Mijn koffie was inmiddels koud geworden en de zon scheen hinderlijk in mijn ogen, eerst het zonnescherm maar eens naar beneden draaien. Iets waar Farid Azarkan en de FOK! frontpage redactie ook last van hadden, het hinderlijke licht van de waarheid en besloten om de gordijnen dicht te doen waardoor het lijkt alsof het niet bestaat. Morgen tijdens de troonrede zal het niet anders zijn, niet benoemen maar sneren naar de mensen die het wel benoemen. Wouter Bos zegt dat we financieel economisch gezond zijn, maar wat heeft een ontbindend lijk aan een goed gevulde bankrekening?

De rest van de zondag ben ik maar thuis gebleven, ik had gegeten en gedronken en heb tot overmaat van ramp vrijwillig de column van Sunchaser en Danny zitten lezen, ik was mezelf toch al aan het pijnigen, waarom dan abrupt stoppen? Het FOK!abonnement bestaat inmiddels twee weken. Danny vertelde twee weken geleden dat het voor een groot deel is ontstaan door users die vroegen hoe ze FOK! financieel een handje konden helpen, hoe zij een bijdrage konden leveren. Gewoon mensen die dagelijks op FOK! komen en weten dat het geld kost om zo’n site draaiende te houden. Een van de mogelijkheden van het abonnement is het verwijderen van reclame banners. Jaren lang werd gemeld dat FOK! reclame moet toelaten om überhaupt te kunnen bestaan. Ik snap deze functie niet, mensen die FOK! financieel willen steunen krijgen nu de mogelijkheid om FOK! financieel te slopen door de banners te blokken.

Nu ik toch even in de klaagmodus zit, welke hond heeft bedacht dat er nu ook reclame moet komen tijdens films of series op de commerciële zenders? Terwijl ik zit te kijken hoe Angela Jolie haar bloesje losknoopt en we haar bijna in volle glorie kunnen aanschouwen, komt Gerard Joling door het beeld heen met een bordje precies voor haar tieten. Terwijl ik begin te schreeuwen dat die reetkever op moet rotten trekt Angela haar bloes weer aan. Waar kan ik een abonnement nemen om die reclame weg te krijgen? Of waar kan ik het abonnement nemen waar je Joling kan blokken? Ook zaterdagavond was het weer een gezellig RTL avondje. Ron Brandsteder, Andre van Duin, Gerard Joling, Patty Brard, Gordon en Tooske zaten in één programma wat al jaren niet meer leuk is, Wie ben ik. Ik schrok me de tyfus en zapte snel weg, waarna ik terecht kwam bij Laat ze maar lachen, met jawel, Ron Brandsteder en als gast Carlo Boszhard, snel wegwezen naar een andere zender waar ik belande in een reclameblok met Irene Moors die in een koelwagen werd opgesloten door Cora van Mora. Het is afschuwelijk om te weten dat de mensen die deze programma’s en reclames maken denken dat wij als kijker hier op zitten te wachten. Sterker nog, er kijken hele volkstammen naar. Nu snap ik ook waarom de Marokkaanse jongeren massaal de straat op rennen en zich uit gaan leven. Sterker nog, ik zou bijna een jas met bondkraagje kopen om me aan te sluiten bij deze arme jongens.

Vandaag loopt de donateuractie af voor het dierenasiel in Zwolle, of all places. Voor de mensen die niet weten waar het over gaat, neem eens een keer een kijkje in Flora en Fauna. Als ik kat was, dan zou ik blij zijn als ik schimmel had en er aan dood zou gaan. Alles beter dan je leven lang in Zwolle te moeten slijten bij een stel viespeuken die niet in de gaten hebben dat de schimmel inmiddels tot in de muren is doorgedrongen. Maar nee, je hebt er altijd van die dierenextremisten bij die kosten wat het kost het leven van deze dieren willen sparen en hebben vervolgens een actie opgezet om geld los te peuteren. Ik las zelfs ergens iets in de strekking dat als je nu niet zou doneren, je geen hart voor dieren zou hebben. Ik verslikte me bijna in mijn kipnuggets. Dat zou me toch niet gebeuren? Ik heb hart voor dieren en zou bijna een donatie doen, maar toen belde mijn moeder. Ze wilde langskomen, het was mooi weer voor de barbecue en ik had de vriezer toch nog vol liggen met karbonades, hamburgers, worstjes en kippenvleugels. Nee, de katten in Zwolle moesten het maar even zonder mijn dierenliefde doen, mijn dierenliefde zal zwartblakerend op de barbecue komen te liggen, lekker met een chilisausje en stokbrood.

In mijn vorige column toonde ik mijn “respect” voor Erik van Muiswinkel die het dan toch eindelijk voor elkaar had gekregen om de Olympische Spelen te laten stoppen. Had iets met mensenrechten te maken of zo. Maar ik was iets te voorbarig. Het is hem niet gelukt. Er was weer een groep mensen die de Olympische Spelen nog even dunnetjes over wilde doen. De gehandicapten. Vanaf een brancard speerwerpen, hordelopen in een rolstoel, fietsen voor mensen zonder benen en schermen voor blinden. Werkelijk, ik heb me de tyfus gelachen. Ik kon niet wachten tot er een rolstoeler ergens op zijn bek ging, vooral rugby voor rolstoeler was hilarisch, een soort botsauto maar dan zonder muntjes. Gewoon de hele tijd op elkaar inrijden en niemand die boos werd als je een gekke bek trok, want ze keken allemaal raar. Dat is het mooie van de Paralympics, ze hebben jaren getraind om een prestatie neer te zetten, maar de kijkcijfers stegen op het moment dat de rolstoelers elkaar van de baan af reden. Helaas is Erik van Muiswinkel de laatste tijd nogal stil, want hij zou het niet aandurven om de gehandicapten aan te spreken op hun verantwoordelijkheid, zij zijn namelijk toch al zielig. Nou Van Muiswinkel, jij bent meer gehandicapt dan dat hele zootje kwijlende hardlopers in China, maar dan tussen je oren.

Twee weken is NJ gestopt als FA, eigenlijk is dat geruisloos gebeurt. Geen extreme topics waar NJ als FA volledig werd afgebrand, geen huilende crewleden, geen juigende Onzin users. En dat is raar. NJ was namelijk één van de betere FA’s, misschien niet altijd evenveel aanwezig, maar wel een met uitstraling die het kontenlikken en meets aflopen nog geen eigen had gemaakt. Zo nu en dan een acceptabel uitglijertje was dan ook het enige. Ik weet niet hoe hij achter de schermen was, maar wat mij betreft stak hij met kop en schouders uit. Dat zooitje ongeregeld wat er nu zit is of inmiddels vastgeroest en vindt alles wel goed, of het zijn FA’s die het oude overnemen en langzaamaan grijs worden, go with the flow zeg maar. Tijd om NJ gewoon eens oprecht het beste te wensen, hij heeft het goed gedaan en ik pak nu een tissue om mijn tranen weg te vegen.

Een tijdje geleden ontstond er op mijn werk een vacature, waardoor er een advertentie werd geplaatst in de plaatselijke krant. Hier hebben enkele mensen op gereageerd en de afdeling human resources had een selectie gemaakt. Wij kregen de sollicitaties onder ogen om ons oordeel te geven, doorgaans wordt dit genegeerd en spelen wij het spelletje mee. Maar sinds ik weet dat het MDI bij monde van Niels van Tamelen zelf al de mailtjes kan beoordelen op de naam van de inzender, kan ik vrij mijn mening geven zonder de angst dat ik discrimineer. De nieuwe medewerker heet dus Jan Smit en is geboren in Nigeria. Volgens zijn CV moet het een prima medewerker zijn. Kijk meneertje subsidie slurper met je hypocriete gezwam, je beoordeelt iemand niet op naam, maar op de inhoud. En jij hebt jouw organisatie dusdanig gediskwalificeerd, voor zover dit nog van toepassing was, dat ieder verzoek van jouw enge groepje rechtsreeks de prullenbak in zou moeten. Sterker nog, het wordt tijd dat jij en je vriendjes een normale baan gaan zoeken, eentje waar je op een normale manier je centen verdient en niet blijft steunen op stichtingen die overgesubsidieerd worden, jullie hebben geen enkel bestaansrecht. Ik durf nog wel te zeggen dat jullie zelf een stelletje racisten zijn, die nog erger zijn dan de mannen met witte puntmutsen en brandende kruisen en zelf niet eens in de gaten hebben hoe dom en achterlijk jullie te werk gaan. De rest van jouw geblaat is sinds vorige week maandag wat mij betreft aan dovemansoren gericht. Oh, als laatste wil ik nog even zeggen dat het forum tyfus traag is, daar heb ik niet voor betaald. Ik ben officieel abonnementhouder en betaal dus mee aan FOK!, hiermee ben ik aandeelhouder en eis een sneller FOK!.

Met dank aan Dirkh voor de submit