Review: Rabo SMS Betalen

Marco (cptmarco)

De Rabobank heeft weer iets nieuws bedacht SMS betalen. Betalen via de SMS, superhandig volgens de bank zelf. Voor jou, voor mij, voor iedereen. Maar ik weet het niet, geld wat via smsjes heen en weer vliegt. Wat dat betreft ben ik misschien iets te ouderwets. Maar toch, de Rabobank was zo aardig de FOK!Blog een zogenaamde “mobiele portemonnee” ter beschikking te stellen zodat wij het eens uit konden proberen.

En niet alleen wij mochten het uit proberen, de Rabobank wil ook graag TIEN van deze portemonnees aan jullie uitdelen. Maar daar over meer helemaal aan het einde.

Sceptisch als ik ben, ben ik altijd bereid de proef op de som te nemen. Eerst maar eens op hun site kijken wat je er precies mee kan. Volgens de Rabobank is het de manier om snel je vrienden te betalen en producten te kopen met één smsje. Technisch gezien klopt dat niet, wat je moet nog een tweede smsje sturen ter bevestiging….

Toch klinkt het allemaal erg mooi en gemakkelijk. Eigenlijk iets te mooi en te gemakkelijk… Er zal vast ergens een spreekwoordelijk addertje onder het gras zitten. Dus laten we maar eens aan de slag gaan en de “mobiele portemonnee” aanmaken.

Aanmelden gaat gemakkelijk, enige rare is dat je geen spatie in je naam mag zetten. Maar dat is een detail… Binnen een paar tellen krijg je een smsje binnen met een verificatiecode, als je die ingevuld hebt kun je meteen gaan betalen via de SMS.

De vraag is nu alleen nog: hoe moet dat dan????

De Rabobank is zo aardig geweest om mij alvast vijf euro te geven. Zo aardig zal de Rabobank waarschijnlijk niet zijn als jullie willen smsbetalen. Je zult dan eerst geld (minimaal € 2,50) moeten storten in deze portemonnee. Dat kan via iDEAL of via internetbankieren geld overmaken. Gebruik je die laatste mogelijkheid dan kan het tot twee werkdagen duren voordat je weer over je eigen geld kan beschikken!

Makkelijkste is dus met iDEAL! Ondanks dat ik al geld in mijn portemonnee heb, toch maar even wat geld bijstorten. En dat gaat erg gemakkelijk, binnen een paar tellen is € 2,50 van mijn rekening verdwenen en bijgeboekt in mijn portemonnee.

Het idee achter het sms betalen is, dat je snel even wat geld overmaken kunt naar een vriend. Dus laten wij dat maar eens uitproberen. Ik besluit een goede vriend te verblijden met een hele euro.

Je moet een smsje sturen naar 6689 met daarin: 06-nummer, bedrag en je kunt eventueel nog een spannende boodschap kwijt. Rabo SMS Betalen stuurt je daarna een smsje ter bevestiging. In deze sms staat een codewoord, als je dit weer terug smst dan wordt de betaling uitgevoerd.

De ontvanger raakte daarna helemaal in paniek. Zijn eerste reactie was, wat moet ik met dit smsje en zijn tweede reactie was hoe kan ik over het geld beschikken? Wil hij beschikken over het geld dat je hem toegestuurd hebt, dan moet hij ook een sms portemonnee openen (als hij deze nog niet heeft). Dan kan hij pas beschikken over het geld wat je hem toe gezonden hebt.

Je wilt uiteraard meteen je geld veilig op je rekening hebben staan, dus het eerste dat je waarschijnlijk gaat doen is het geld van je portemonnee overboeken naar je rekening. Zou dat kunnen?

Natuurlijk kan dat, en het zal ook vast weer erg simpel zijn. Maar als je de kleine lettertjes gaat lezen, dan kom je het volgende tegen:
Is je rekeningnummer bekend bij SMS Betalen, dan kun je voortaan geld overboeken naar je eigen bank-of girorekening. Het overboeken kost 50 cent.

Ik ga mijn verlies maar nemen en ik ga eens kijken of ik het restant van mijn geld weer op mijn rekening kan krijgen. Je stuurt een smsje met het verzoek om geld over te boeken naar je rekening. Binnen een paar tellen krijg je een smsje terug. De teleurstelling was groot dat ik niet zomaar geld terug kon boeken naar mijn eigen rekening.

Voor minder dan € 10 doen ze het niet! Je kunt twee dingen doen: of hopen dat je aardige vrienden hebt die je geld toe gaan sturen of eerst weer geld bijboeken in de portemonnee om aan de € 10 te komen. Al met al niet echt aardig van de Rabobank en deze beperking ben ik op hun site ook niet tegengekomen.

Maar misschien is dat terugstorten helemaal niet nodig, want zo lees ik je kunt online winkelen en dan per sms betalen. Dat zou wel eens een hele makkelijke manier kunnen zijn om van mijn geld af te komen! Welke winkels doen allemaal mee? Als ik het webwinkel overzicht bekijk, dan is het een kort rijtje met namen. Het aanbod is vooralsnog wat beperkt:.

Smaken zullen zeker verschillen, maar er zit nog niets bij waar ik wel iets zou willen kopen. Dit zou iets kunnen worden als meer online winkels de mogelijkheid gaan bieden om via sms te betalen. Ze moeten maar snel in zee gaan met een webwinkel die boeken, cd's en dvd's verkoopt!

Ik ga er van uit dat de Rabobank snel zal proberen om het rijtje met webwinkels langer te maken. Des te groter het aanbod, des te interessanter dit onderdeel kan worden. Maar vooralsnog laat ik het idee om iets bij een webwinkel te kopen maar varen.

Ik geloof niet dat ik dit smsbetalen veel zal gaan gebruiken. Het idee leuk, maar het is allemaal net wat te omslachtig. Er zijn net teveel dingetjes die irritatie bij mij opwekken: tot 1 januari 2009 zijn de transacties gratis, vanaf 1 januari betaal je 5 cent per transactie, wil je geld terugboeken naar je rekening betaal je € 0,50 en je moet minimaal € 10,-- terugstorten. En uiteraard betaal je voor de smsje die je heen en weer stuurt.

Nee, leuk idee, maar of het een toppertje wordt…??? Gelukkig is dit heel subjectief en wat ik niet handig vind kan wel eens het ei van Columbus voor jou zijn. De Rabobank is zo aardig geweest om nog een aantal goedgevulde portemonnees beschikbaar te stellen. Wil jij ook het wel eens proberen, laat dan als reactie “ik wil ook sms betalen” achter en misschien ben jij één van de gelukkige winnaars. Reageren kan tot donderdagavond (24 juli) 20.00 uur.