Een bloedige dag...

Marco (cptmarco)

Valentijnsdag is de dag van liefde,de dag van lief tegen elkaar doen, de dag van verlangen. Toch heeft ook Valentijnsdag een duistere kant. Één 14de februari stond absoluut niet in het teken van lief hebben. Die ene dag is de geschiedenis in gegaan als de St. Valentine’s Day Massacre (oftewel de moordpartij op Valentijnsdag).

Eind jaren twintig van de vorige eeuw (ten tijden van de drooglegging en de grote depressie) waren er meer dan genoeg problemen in Amerika en de misdaad beleefde hoogtij dagen. Één van de beruchtste criminelen uit die tijd is Al Capone. Rijk geworden door illegale casino’s, prostitutie en het illegaal stoken van alcohol beheerste hij een groot deel van de onderwereld in Chicago.

Alleen een groot deel was niet genoeg. Capone wou de macht over de gehele onderwereld van Chicago. Één persoon stond hem daarbij in de weg: Bugs Moran, leider van de North Side gang.

Op de bewuste Valentijnsdag in 1929 kwam een bende oorlog tussen de mannen van Capone en Bugs Moran tot een bloedig hoogtepunt. Zeven personen werden zonder pardon doodgeschoten (vijf leden van de Moran bende en twee personen die er “toevallig” waren).

Die 14de februari zou een lading illegaal gestookte whisky afgeleverd gaan worden op he hoofdkwartier van Moran. Verkleedt als politieagenten (ze waren zelfs zover gegaan om een politieauto te stelen) vielen de mannen van Al Capone het hoofdkwartier binnen. In de eerste verwarring dacht iedereen dat het om een daadwerkelijke inval ging.

Het doelwit Bugs Moran had die dag de mazzel dat hij laat was, en toen hij de straat in reed en al de “politie” zag maakte hij meteen rechts omkeert. Op dat moment ging hij er nog van uit dat in het ergste geval zijn handlangers gearresteerd zouden worden door de politie. Even was hij in die veronderstelling, toen brak de hel uit.


Binnen in het hoofdkwartier hadden de mannen van Al Capone de zeven aanwezige personen tegen een muur gezet. De mannen van Moran hebben zich niet verzet, want waarom zouden ze? De politie kon hun hooguit arresteren voor wat illegaal gestookte whisky. Dat hebben ze waarschijnlijk gedacht.

Alleen waren de mannen van Capone niet geïnteresseerd in de whisky.  Koelbloedig werden ze alle zeven stuk voor stuk doodgeschoten. Starend naar een kale muur werden ze binnen enkele secondes onderdeel van de Valentijnsdag geschiedenis.