Cafe 't Dubbele Punt (deel 2)

Erik (getikte_rik)

In het vorige deel hebben we kennisgemaakt met Vette Fred, stamgast van café "'t Dubbele Punt", een kroeg net buiten het centrum van Amsterdam. Naast Vette Fred was een man aan de bar gaan zitten. Een man met een snor. Hij had Fred getrakteerd op een biertje, en hem geheimzinnig toe gefluisterd. Hij keek nog even schichtig om zich heen. Hij wilde Fred een voorstel doen.

"Kom maar op met je voorstel, Tonny!", mompelde Vette Fred niet al te geïnteresseerd. Blijkbaar kende hij de buurman bij zijn voornaam.
"Wel..", zei Tonny, "Ik heb je zojuist een biertje gegeven. Misschien kun je me er ééntje terug geven?"
"-Is dat alles wat je te melden hebt?"
"Nee, Fred" zei Tonny, "Er is nog iets.."

Tonny heette eigenlijk Ad van der Schaar, en had zo in feite een prachtige naam voor een kapper. Maar ergens in hem schuilde een artiest. Dus nam hij de naam Tonny Tondeuse aan. Tonny Tondeuse bezat kapsalon "De Kapsalon", dat zich naast café "'t Dubbele Punt" bevond, en tevens naast de zaak in stoffen badjassen van Vette Fred. In feite stond kapsalon "De Kapsalon" daar dus tussenin. "Altijd gemakkelijk als je na de aankoop van een badjas trek hebt in een goed glas bier", had Tonny gedacht toen hij het pand kocht.

 
Behalve dat ergens diep in hem een artiest huisde, huisde stukken dichter aan de oppervlakte zijn ontluikende homoseksualiteit. Zo föhnde hij driemaal daags zijn geblondeerde snor, en  zijn schaamhaar misschien nog wel vaker. Zijn geheime minnares had het daar best moeilijk mee, maar Tonny's moeder Conny, die bij hem in huis woonde, en Tonny's vrouw Bonny, die bij hem in de schuur woonde, stelden haar gerust. "Dat waait wel weer over, meid" hadden ze gezegd. Maar hoe het ook waaide, het waaide niet over. Ook niet die druilerige zondagmiddag in november.

"Wat is er dan?", vroeg Vette Fred cynisch aan Tonny, die blijkbaar iets te melden had. "Jeukt je badjas? Is je föhn stuk? Vertel op, kerel. Nou ja kerel? Hoe dan ook: meld het maar! Ik brand van verlangen, dus de rookmelder zal zo ook wel iets te melden hebben. "Rook!" bijvoorbeeld. En waar rook is, is een vuurtje! Dat treft, want ik heb zin in een sigaret!" Vette Fred stak een sigaret op. Hij vond Tonny Tondeuse best een geschikte kerel, alleen praatte hij te veel. In feite had Vette Fred daar wel gelijk in, want door de loslippigheid van Tonny heette café "'t Dubbele Punt" ook daadwerkelijk café "'t Dubbele Punt". Terwijl het café aanvankelijk nog korte tijd 'Het Graf van mijn Moeder' had geheten. Die naam had de nieuwe, en huidige eigenaar Dirk verzonnen. De theorie erachter was dat alle stamgasten zonder te liegen tegen hun vrouw konden zeggen: "Ik ben nog even naar het graf van mijn moeder". In plaats van naar het kerkhof gingen ze dan gauw naar het gelijknamige café.  Die naam heeft het helaas niet lang kunnen houden. De vrouwen van Vette Fred, zijn broer Ed en zelfs die van Tonny Tondeuse zelf trapten er allemaal in. Alleen Tonny's moeder rook onraad. Bovendien wilde zij gecremeerd worden, dus dat "Ik ben nog even naar het Graf van Moeder" was in feite een dubbelstomme uitspraak geweest vond Conny, de moeder van Tonny Tondeuse. Maar dat was dan ook een dominante trut! Conny Tondeuse, die eigenlijk gewoon Conny van der Schaar-van der Schaar heette, kreeg net als Vette Freds vierde vrouw ook regelmatig een vuurtje aangeboden in café "'t Dubbele Punt". Niet om haar sigaret mee aan te steken, maar haarzélf, inclusief haar extra goed brandende badjas. Maar Conny wilde pas ná haar dood gecremeerd worden, de veeleisende geit.

En net toen Tonny aan Vette Fred zijn voorstel wilde doen, stormde er een angstaanjagend harig monster in haar badjas café "'t Dubbele Punt" binnen. Vette Fred keek om, en zuchtte. "Nu weet ik nog niks". Hij wendde zich van Tonny af, en richtte zich tot Dirk. Deze stond nog steeds roerloos achter de bar, en zuchtte ook. Tonny Tondeuse tenslotte wilde ook zuchten, maar hij kwam niet verder dan moeizaam gorgelen. Waarschijnlijk kwam dat ook omdat zijn moeder hem aan het wurgen was.
Dirk en Vette Fred keken elkaar zwijgend aan. "Het graf van de Kapper!" zou ook geen misse naam zijn voor de kroeg. Vooral als Kapsalon "De Kapsalon" ernaast gevestigd zou blijven. Maar dat was het hem nu juist.  

(wordt vervolgd)