Amiga!

Googolplexian

Vroegah, toen rapen nog gewoon gaar waren en niet Lite & genetisch gemanipuleerd, had ik een home-computer. Zo heetten die dingen toen nog want MicroSoft was voor watjes (wat heb je nou aan een Intel 8088 met Dos, Windows add-on?). Ik had dus, na de Atari 600XL en C64, een Commodore Amiga 500 met 512kb uitbreiding!

De Amiga was toendertijd DE computer om te hebben. 32 Bit, 7 MHz, 16 bits stereo geluid ... kort gezegd; de succesvolle opvolger van de C64 en de basis van spelletjes zoals we die nu kennen. De filmpjes die ik hier verzameld heb nemen je mee terug naar de tijd dat internet en de CD nog in de kleinste kinderschoenen stonden.

Met 3.5" floppy's (sommige pc's slikken ze nog) en BBS-boards als medium sloegen duizenden mensen aan de slag om met C++, Soundtracker en Deluxe Paint zelf de mooiste demo's en spelletjes te maken. Zo ontstonden groepjes fanatiekelingen waarvan sommigen uitgroeiden tot de grote spelletjes fabrikanten van nu.

Eerst maar wat demo's (Even voor de duidelijkheid ... fonts, internet, samples, vector-tekenprogramma's, scanners en dergelijke waren er niet of in zeer beperkte mate. Wat je ziet en hoort is allemaal pixel voor pixel, noot voor noot, regel voor regel gemaakt).

Eén van de eersten die uitkwam met een demo waarvan iedereen dacht "ow ... dus DAT kan er met een Amiga" was PHENOMENA met Enigma:

MegaDemo van Red Sector Inc. Part I (1989):

part II , part III , part IV

Red Sector Inc met de Cebit '90 demo:

Suffocation - Andromeda (1991):

In the Kitchen van Anarchy (1992):

9 Fingers (1993):

Spaceballs - State of the Art:

My Kingdom is één van de laatste demo's die ik persoonlijk ken op Amiga (1995):

Dit is de laatste mooie demo die ik van de Amiga op YouTube kon vinden ; Black Lotus - Ocean Machine (2005):

We willen dan natuurlijk ook nog een paar voorbeelden zien van de top-games uit die tijd. Ik weet zeker dat bij het weerzien het gaat kriebelen bij de ingewijden onder ons!

International Karate +:

Speedball II:

Lemmings (jaja):

Test Drive II:

Xenon II Intro (music by Bomb da Bass):

Monky Island:

GODS:

En omdat ik natuurlijk zat spelletjes vergeten ben hier nog effe lekker nagenieten met  100 Amiga-games in 10 minuten!:

:)