Donald Duck en het bieflapje

Xessive
De Nederlandse Vegetariërs Bond heeft geklaagd over een advertentiebijlage bij de Donald Duck van het Vleesinformatiepunt waarin recepten met vlees staan vermeld. Volgens het nieuwsbericht zou de directeur van de NVB, Vibeke Helder, gezegd hebben: 'Reclames voor alcohol, tabak en vlees horen gewoon niet in jeugdbladen.'

Laat ik voorop stellen dat ik vind dat de dieren die gebruikt worden voor onze vleesproductie zo humaan mogelijk behandeld zouden moeten worden en dat het daar, zeker in Nederland, nog wel eens ernstig aan schort.

Het leed achter onze vleesconsumptie zou de meeste vleeseters de tranen in de ogen doen springen. Maar goed. Dit gezegd hebbende is het vegetarisme natuurlijk niets meer en niets minder dan een levensovertuiging en dat is allemaal prima, zolang je die overtuiging lekker voor je houdt. In dit geval vraag ik mij in eerste instantie af hoe ver mevrouw Helder van het pad af is, wanneer ze vlees vergelijkt met alcohol en tabak. Als ik stop met roken of drinken word ik daar alleen maar beter van. Stop ik met vlees eten, dan zal ik toch echt op zoek moeten naar een alternatief om aan die voedingsstoffen te komen. Lijkt mij toch een aardig essentieel verschil.

Daarnaast vraag ik mij af waar de NVB het recht vandaan haalt om hun levensovertuiging op te dringen aan anderen? En dan aan kinderen. Dat ze hun eigen kinderen dwingen om hun eetgeloof over te nemen is al erg genoeg, maar sodemieter even lekker op als het op mijn kinderen aankomt. Wij hebben thuis de Donald Duck en als er een leuk receptenboekje bij zit, zullen wij daar zeker een keer gebruik van maken. Wil je er geen gebruik van maken? Dan flikker je het weg, maar houdt er gewoon je smoel over dicht.

Persoonlijk hoop ik dan ook dat Donald Duck de NVB de middelvinger geeft en lekker zo doorgaat. Zo niet dan zetten ze de deur wagenwijd open voor allerlei groeperingen die hun overtuiging willen opdringen. Voor je het weet heb je dan klachten als:

  • Alleen heksen dragen hoofddoekjes in de Donald Duck
  • Donald loopt altijd in zijn blote kont rond
  • Dagobert is niet links-sociaal ingesteld
  • Donald's auto is zo oud, dat deze nooit kan voldoen aan de milieuwetgeving omtrent de emissie van schadelijke stoffen

Daar zit volgens mij niemand op te wachten. Zo en nu ga ik mijn broodje bal opeten.