Franzeiko van Jole

Nick (ArchEnemy)

"Ja, die meneer daar links, naast die vrouw met dat geblondeerde haar?..?"

"Meneer Bauer, mijn naam is John ter Beek uit den Haag, en ik wou even kwijt dat ik je laatste uitvoering van 'heb je even voor mij' erg plezierig vond. Het heeft me laten genieten van een mooi moment dat ik ervoer toen ik het liedje voor het eerst hoorde. Dat heeft bij mij de aanzet gegeven om een kaartje te kopen voor dit concert."

"Frans, ik ben Netty Overheg uit Nephoer (bij Schijndel), en ik wou graag even -met heel mijn hart- klappen voor je mooie show."


"Geachte heer Bauer, ik ben Karel Hoofdgieter uit Alblassersschade, ik had bij je vorige concert ook een reactie gegeven. Ik moet zeggen dat ook dit concert weer een verfrissende ervaring is, ik begin al een vorm van enthousiasme te ervaren. Ik hoop dat je het me niet kwalijk neemt als ik dat straks middels applaus ga uiten. Ik zou het overigens op prijs stellen als je niet weer in Ahoy zou gaan spelen, ik mis hier toch die intimiteit die een bruiloft, buurtfeest of personeelsdagje heeft"

Fransisco van Jole geeft zich voorlopig nog niet gewonnen dus moeten we het in de media ineens gaan hebben over het 'anoniem reageren', en dan natuurlijk over de frustratie die dat oproept bij tunnelkijkende, vingerzwaaiende webloggerts met een voorliefde voor Boutersevim. Telkens wanneer mensen als Fransisco zo onbaatzuchtig op hun webstek hun wereldvisie ter overname aanbieden zijn er altijd weer een paar kansenjongeren die dat wereldbeeld moedwillig onderuit halen. En het rottige daarvan is dat je ze niet inelkaar kunt (laten) rammen omdat ze niet voor je neus staan. Nee, ze lachen je uit vanachter een IPadres en halen er zelfs andere anoniemerts bij om met z'n allen nog harder te gaan lachen om je argudementatie.

Dat doet een verbeten wereldverbeteraar pijn. Want al die wereldverbeteraars, al die Femke's, die Anja's, die Groentemannetjes, die Fransisco's, ze bedoelen het zo goed. Ze doen zo hun best om ons voor te denken wat we na horen te denken, en die anonieme stoorzenders halen een streep door hun maakbaarheidshobby. Zo komt er natuurlijk niets terecht van de wereldvrede, als je die stoorzenders niet effe lekker kunt intimideren, kunt verbieden ongestoord te zeggen wat ze vinden. Want een discussie op hun bakende weblogs, waar is dat nou voor nodig? Applaus is op zijn plaats, dan gaat het goed. Kijk maar naar de logs van Anja en Femke, daar is alleen positief commentaar toegestaan, want dan kan het allemaal 'nog beter'.

Nu gaan er een paar mensen van de FOK!-crew naar die mediadiscussie om zich te laten voorzitten door Franzeiko. Je moet er maar zin in hebben.

Weet je, Franz, ik ben een muzikant. En als ik pleurisherrie maak op een podium krijg ik gefluit, geschreeuw en -vooral- bier naar m'n hoofd gegooid. En dan vat ik dat op als een afwijzing van mijn vaardigheid, en dat vind ik veel belangrijker dan te controleren of elk bierglas wel netjes van een afzender is voorzien.

Als je publiek je kut vindt, dan moet je niet gaan proberen het publiek buiten de deur te krijgen. We zitten er namelijk niet voor jou. JIJ gaat op een zeepkistje staan, en mensen eromheen lachen je uit, of zijn het met je eens.

Als je er niet tegen kan dat je uitgelachen wordt ga het dan niet erger maken door op genoegdoening aan te sturen, dan laat je namelijk zien dat je werkelijk geen enkel beginnend besef van zelfrelativering,-reflectie en -spot hebt, en ben je niets meer dan een gefrustreerde dominee. En dat wil toch niemand zijn. Zelfs niet als de VARA je er dik voor betaald.

Groetjes,

AE