Transformers the Movie

Redactie FOK!frontpage
Nostalgie is de fase waarin je glimlachend terugdenkt aan vroeger en de mooie dingen van toen, zonder echt te geloven in de onzin dat het leven toen beter was. De onzin van het leven uit mijn vroegere jaren bestaat voornamelijk uit tekenfilms. Uit een tijd waar kinderen nog stoere tekenfilms keken, tekenfilms met een boodschap. Transformers is een van die series die ik nooit meer vergeet en ik was razend enthousiast toen ik lucht kreeg van een mogelijke verfilming. In de loop van de tijd kreeg ik echter steeds minder vertrouwen in een acceptabel eindresultaat. Op 4 juli 2007 komt de film uit, hij is geregisseerd door Michael Bay. Een dag later gaat de film in Nederland in premiere.

Transformers is ooit begonnen als een speelgoedlijn van de Amerikaanse fabrikant Hasbro. Naast het speelgoed zijn er door de jaren heen een aantal tekenfilm- en stripseries van gemaakt. De serie begon in 1984 en werd, binnen no time, erg populair. De tekenfilmserie werd uitgezonden op Sky Channel maar de meeste Nederlandse kijkertjes zullen het kennen van Telekids. Na het succes van de serie nam de populariteit gestaag af. Door gebrek aan originaliteit is het overgrote deel van de vervolgen naar mijn mening te verwaarlozen (Beastwars).

Transformers zijn robots afkomstig van de planeet Cybertron. Er zijn twee groepen, namelijk de helden genaamd Autobots, met als leider Optimus Prime, en hun tegenstanders de Decepticons, met als leider Megatron. Vrijwel in elke serie komen de Transformers uiteindelijk op aarde. Daar nemen ze vermommingen aan als auto's, straaljagers en tanks om niet op te vallen. Het is echter verschrikkelijk spijtig dat ze omwille rechtenkwesties niet alle benodigde auto'ss en vliegtuigen kunnen gebruiken.
De regie van de bioscoopfilm ligt in handen van actiespektakel-regisseur Michael Bay, de man achter Bad Boys, Armageddon, Pearl Harbor en The Rock. Gezien het eerdere werk van Michael Bay hoeven we niet veel diepgang, in het verhaal, te verwachten. Met Pearl Harbor heeft hij bewezen zich er niet voor te schromen om de geschiedenis te herschrijven. Ook bij deze film lijkt het erop dat hij niet de originele verhaallijn aanhoudt (de Armada serie in plaats van de G1 serie?). Uitvoerend producent is Steven Spielberg maar zijn rol is naar mijn mening niet groter geweest dan die van Quentin Tarantino in Hostel.

Een maand voor de premiere zijn er op het internet behoorlijk wat trailers te vinden. Trailers die mij alles behalve positief stemmen. Heeft Michael Bay naar dezelfde Transformers gekeken als ik? Is deze film speciaal gemaakt om de liefhebbers van de jaren '80 serie zwaar te irriteren? Natuurlijk zijn pietepeuterige visuele upgrades geen ramp en dat de verhaallijn niet helemaal aansluit op het origineel is wellicht te slikken. Maar waarom is Optimus Prime ineens een vrachtwagen met een neus? Waarom ziet hij er in robotvorm uit alsof een bom al het plaatwerk aan stukken heeft gereten? Waarom lijkt Megatron meer op een Ent uit Lord of the Rings dan op...Megatron? Was Megatron in eerste instantie niet een wapen? Waarom ziet dat vliegtuig er zo verschrikkelijk organisch uit? En dan heb nog maar over twee karakters uit de serie. Dit zijn afwijkingen aan het origineel die ik niet snap. Je maakt toch ook geen film met roze smurfen, frekkels met astma of een broodmagere He-Man.
Studio Dreamworks zou nu al, ruim voor de releasedatum, opdracht hebben gegeven om Transformers 2 en 3 te laten maken. Het is zeer ongebruikelijk dat een studio al met sequels van een film in de weer gaat voordat deze is uitgekomen. Het eerste deel zal ongetwijfeld lopen als een bus...of was het een trein? Maar ik vraag me af hoeveel fans er tevreden zijn met het eindresultaat. Nog een maandje wachten en we zullen het weten, in de tussentijd wachten we met stalen zenuwen.