Orgaan donatie

Carla (Mutter)
Vrijdag wordt de zeer omstreden Orgaandonatieshow uitgezonden en iedereen heeft er wel een mening over.Ik draag geen donorcodicil bij mij...en ik ben het ook niet van plan om het op korte termijn te doen.Nee, ik heb er geen ethische problemen mee, ik ben straks dood en als ik iemand weer een gezond leven kan geven, dan is dat prima.Nee, ik heb er ook geen religieuze problemen mee, God heeft de wetenschap de kennis gegeven en mag dus gewoon gebruikt worden.Nu vragen jullie je dan af wat mijn probleem is?

Mijn probleem is dat als ik een ongeluk krijg, een hersenbloeding en ik zou daar komen aan te overlijden, waar gaan mijn organen heen?

Gaan ze naar de persoon die bovenaan de wachtlijst staat en die ook de juiste match is, of gaan ze naar diegene die het meest wil betalen of naar de bekende persoon die juist op dat moment te horen kreeg dat hij een transplantie nodig heeft.

Kijk nu naar Holeeder?  In de tijd dat mijn vader een 5 voudige bypass operatie moest ondergaan en bovenaan de wachtlijst stond, werden in diezelfde tijd Toon Hermans, Joop Doderer, Christine Deutekom en minister van Dijk aan dezelfde kwaal geholpen.  

Nog een ding, wie zegt mij dat als ik daar in het ziekenhuis ernstig ziek ben, en de Koningin in de kamer naast mij op een nier ligt te wachten en ik nou net de juiste match ben, de artsen stoppen met de behandeling.

Of kijk nu naar de orgaanshow, mensen mogen smsen wie de nier krijgt, is dat degene die zo’n lekker figuur heeft, een leuk bekkie heeft, of gaat de carriere vrouw boven de huisvrouw. We knikken met z’n allen van ja walgelijk en nee dat is niet de bedoeling, maar als dit nu al gedaan wordt, wie geeft mij de garantie dat dit ook niet op grotere schaal gaat gebeuren.

Het feit dat rijke mensen al een orgaan kunnen kopen van mensen uit de derde wereld, maakt mij niet geruster....want ook hier is geen garantie dat deze praktijken ook in Nederland gaan gebeuren. 

Een laatste argument om nog geen codicil bij mij te dragen is het feit dat het van je verwacht wordt, nee eigenlijk geëist wordt, je wordt gepushed, er worden kortingen gegeven op een begrafenis.

Ik dacht altijd dat je het deed om je naaste te helpen, maar ik voel me op dit moment een soort van mens met reserveonderdelen.

Natuurlijk moet er een maatschappelijke discussie komen en er moeten velen vragen beantwoordt worden, dit om mensen een juiste keuze te laten maken......en ja dan bedoel ik keuze van de drager, dus deze niet onder een morele druk zetten, of de niet drager als een paria neer te zetten.

Ik ben in het geheel niet tegen donorschap, maar zolang ik nog niet de antwoorden heb, houd ik de boot af. En of ik een orgaan wil ontvangen als ik ziek ben.....weet je daar ben ik ook nog niet uit.