Hi Ha Hondelul!!

Joris (Tigertje)

Voorpaginanieuws bij de meeste kranten en al de hele ochtend het eerste item in het NOS Journaal: de supportersrellen in Tilburg tijdens en na de oefeninterland tussen Jong-Oranje en Jong-Marokko. Er is gegooid met stoelen, bierblikjes en aanstekers en er waren supporters tijdens en na de wedstrijd op het veld.

Supportersrellen als voorpaginanieuws en in het Journaal? Dat zie je niet vaak. Oh, maar wacht eens even! Het waren niet zomaar supporters. Het waren Marokkanen!! Het waren helemaal geen supportersrellen, het waren Marokkanen.

Keurige aangepaste, zeer goed geïntegreerde Marokkanen. Ze gedroegen zich (bijna) hetzelfde als we bijna wekelijks ook bij de Nederlandse supporters zien. Rotzooi schoppen, gooien met dingen en met velen het veld op. Goed, dat laatste zien we niet wekelijks maar nieuw is het niet. Ook heb ik ze nog geen "Hi-Ha-Hondelul" horen roepen. Ze moeten nog veel leren.

Het is niet de eerste keer dat zoiets zich voordoet dus er moest nu maar eens worden ingegrepen. Vindt Henk Kesler van de KNVB. De komende vijf jaar geen oefeninterlands tussen Nederland en Marokko meer: "Het is nu al een paar keer uit de hand gelopen. De fans van Marokko willen zich blijkbaar niet gedragen. Het lijkt me daarom tijd voor een afkoelingsperiode voor oefenwedstrijden tegen Marokko".

Een afkoelingsperiode?!?!? Wat zullen we nou krijgen?!?!? Al sinds halverwege de jaren zeventig kennen we supportersrellen en al die jaren heb ik nog nooit zo'n oplossing gehoord. Afgelopen donderdag misdroegen Utrecht supporters zich voor de zoveelste keer dit jaar. Geen woord over een afkoelingsperiode. Eind vorig jaar renden honderden Den Haag supporters het veld op, bedreigden de hele technische staf en het bestuur van de club: wedstrijdje zonder publiek en verder zonder sponsor. Maar een afkoelingsperiode? Niks van gehoord. En zeker geen vijf jaar.

Nee, meneer Kesler. Supportersrellen bestrijden we al sinds jaar en dag met een clubpas, een combiregeling, controles bij de poort en veel, heel veel politie. En vooral dat laatste ontbrak gisteren. Het zou meneer Kesler sieren als hij toegaf een inschattingsfout te hebben gemaakt en neemt tevens het gevoel weg dat hier wel heel erg met twee maten wordt gemeten!

Ohja, Jong-Oranje verloor met 2-0.