Witte Donderdag

Yvonne (yvonne)
Het is Witte Donderdag vandaag.
Wat zeggu?
Het is vandaag: Witte Donderdag
Ja ja, en morgen blauwe vrijdag zeker.
Nee, morgen is het Goede Vrijdag, je weet wel, Pasen?
Oooooooooh, paaseitjes, chocola, brunch, vreten!!
Euhm, niet echt.
Ondanks het heersende beeld van kuikentjes, haasjes, eitjes en vreten wordt er toch echt iets anders gevierd.

Vandaag herdenken vele gelovigen over de hele wereld de viering van Het laatste Avondmaal. En op Witte Donderdag wordt Jezus in de Hof van Getsemane in de steek gelaten door zijn leerlingen (Matt. 26, 36-46), en pleegt Judas het verraad waardoor Jezus door zijn vijanden gevangen genomen kan worden (Matt. 26, 47-56).
Op Witte Donderdag gaf Jezus zijn leerlingen de opdracht om de Joodse paasmaaltijd, het Pascha, voor te bereiden. Toen het avond was lag Jezus met zijn leerlingen aan. Het zou zijn Laatste Avondmaal worden. Tijdens de maaltijd brak Jezus het brood en gaf het aan zijn leerlingen met de woorden ‘Neem en eet, dit is mijn lichaam’. Ook gaf hij hun de wijnbeker met de woorden ‘Drink er allen uit, want dit is mijn bloed van het verbond, voor velen uitgegoten tot vergeving van zonden’ (Matt. 26, 26-28).

Brood
In hun Pesachfeest herdenken de Joden dat hun voorvaderen door God uit de slavernij in Egypte werden geleid. Tijdens de vlucht uit Egypte was er geen tijd om brooddeeg te laten rijzen. Er werd ongedesemd brood gegeten. Bij het Pesachfeest eten de Joden, in dankbare herinnering aan hun bevrijding, alleen ongedesemd brood. Het is dit brood dat Jezus tijdens het Laatste Avondmaal met zijn leerlingen deelt. Door het brood als zijn eigen lichaam uit te delen, geeft Jezus aan, dat hij alle mensen uit de slavernij van de Zonden zal leiden.

Wijn
Jezus laat de wijn rondgaan en noemt het zijn bloed. In het Joodse Pesach is het bloed van het Pascha oftewel het Paaslam het teken van het Verbond dat God heeft gesloten met het volk dat hij uit Egypte heeft geleid. Jezus brengt een Nieuw Verbond. Zijn eigen bloed is het teken van dit Nieuwe Verbond. Door de wijn bij het Laatste Avondmaal als zijn bloed te presenteren, kondigt Jezus aan dat hij het nieuwe paaslam is, wiens bloed op Goede Vrijdag vergoten zal worden, tot vergeving van de zonden.

Daar komen dus ook de matzes vandaan die je bij veel mensen bij de brunch zult aantreffen.
In veel landen is men nu bezig stapels hout te verzamelen voor het grote paasvuur op zondag en is het ook een echte feestdag en is alles gesloten.

Nog even over het woord “Witte”
Wit staat voor ‘goed’, ‘vreugdevol’ en ‘heilig’, passend dus bij deze donderdag.