Vraag het aan Googlemuttie en Wikisil ( antwoord)

Carla (Mutter)
De mens is van nature een nieuwsgierig wezen. Kleine kleutertjes beginnen al met het eeuwige "waarom?" spelletje en als volwassen ben je natuurlijk nog steeds benieuwd waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn. Is jouw probleem echter dat je waarom vragen te moeilijk zijn voor de meeste mensen en je zelf te lui/moe/zielig/druk bent om het antwoord op te zoeken? Niet langer meer want Googlemutti und Wikisil zijn hier om al jullie prangende vragen te beantwoorden! Alle vragen, ja alle vragen behalve persoonlijke vragen over onszelf.

De twee uitverkoren vragen van vorige week zijn;
Als een raceauto voordeel heeft van het rijden in de slipstream van een ander, heeft die ander er dan ook nadeel van? Door BMF
Waarom moeten we slapen? Door Razo

Als een raceauto voordeel heeft van het rijden in de slipstream van een ander, heeft die ander er dan ook nadeel van? door Wikisil

Als je wel eens kijkt naar autoraces zoals de A1 of de F1 hoor je het woordje "slipstream" regelmatig vallen en daarmee aan vast dat het voordelig is voor de coureur die erin rijdt.
Slipstream wordt veroorzaakt door een (voornamelijk) snel bewegend object. Achter het object ontstaat een plek waar minder luchtdruk of zelfs zuigkracht ontstaat. Deze plek zit achter het bewegende object en volgt het object. Wanneer een auto (fiets of ander object) het snel bewegende op korte afstand volgt, dan heeft deze er profijt van. De auto, in dit geval, die de ander volgt, op ongeveer dezelfde snelheid, heeft namelijk minder last van weerstand (luchtdruk) en wordt soms zelf naar de auto voor zich toe getrokken. Dit zorgt ervoor dat de auto minder brandstof nodig heeft om net zo hard te rijden. Het kost de auto dus veel minder kracht nodig dan de auto die de slipstream veroorzaakt. In dat opzicht heeft de auto die voorop rijdt wel nadeel, maar de auto zelf ervaart niet meer kracht gebruik doordat de andere auto in zijn slipstream zit!

Waarom moeten we slapen? door Googlemutti

Slaap is belangrijk voor het normaal functioneren van het zenuwstelsel.
Bij onderzoek is gebleken dat bij een tekort aan slaap, je kribbig wordt, een gebrek aan concentratie en geheugenproblemen. Bij een langdurig tekort aan slaap, kun je hallucineren en stemmingswisselingen optreden. De dood kan intreden bij een geheel gebrek aan slaap.

Slaap beïnvloedt ons dagelijks functioneren en ons mentaal en fysiek functioneren op verschillende manieren.

De slaap bestaat uit 5 verschillende stadia:

De lichte slaap, we schommelen tussen slapen en waken en we kunnen makkelijk wakker worden.
Regelmatig worden in deze fase onwillekeurige spiertrekkingen ervaren en het gevoel van vallen.
Slaapstadium 2 , de trage oogbewegingen stoppen en de hersenactiviteit vertraagt verder. Wel treden er zgn. “slaap spindles” op van snellere en meer uitgesproken hersenactiviteit.
Slaapstadium 3, de hersenactiviteit wordt nog trager en er is veel Delta activiteit.
Slaapstadium 4, er is nu alleen nog Delta activiteit.
Het kost ons enige moeite om wakker te worden. De laatste 2 stadia worden "diepe slaap"genoemd. In deze fases worden ook bedplassen, slaapwandelen en nachtmerries waargenomen.

Als de slaapstadium 4 overgaat in Remslaap, verandert onze ademhaling. De ogen gaan zich sneller bewegen, onze ledematen worden tijdelijk slap. Wordt iemand in deze fase wakker gemaakt, dan herinnert men vaak bizarre en onlogische verhalen, die we dromen noemen.

Een volledige slaapcyclus duurt ongeveer 90 tot 110 minuten, wel is het zo dat tegen de ochtend de stadia 1 en 2 en de Remslaap het meeste voorkomt.

Remslaap is belangrijk, recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat hersendelen die gebruikt worden voor leerprocessen erdoor gestimuleerd worden.

De hoeveelheid slaap die we nodig hebben varieert, maar een slaap van 5 tot 10 uur is het gemiddelde.