Rita vs Mark (update)

Constantijn (FdBeer)
We hebben, zoals jullie weten, in de FOK! weblog crew nogal wat Rita Verdonk fans. Als speciale service aan al die fans en ook omdat ik zelf nogal nieuwsgierig ben, heb ik bij alle hoofdstembureau's een gedetailleerd overzicht aangevraagd van de voorkeurstemmen die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november jl. op Mark Rutte en Rita Verdonk zijn uitgebracht. De resultaten heb ik verwerkt in een kaart (Bron: © 2006, Centraal Bureau voor de Statistiek / Topografische Dienst Kadaster).

Helaas is de kaart nog niet helemaal compleet. Ik mis nog wat gegevens uit kieskring 11 (Den Helder) en kieskring 15 (Leiden). Als ik die gegevens alsnog ontvang, komt er nog een update.

Update 21/12/2006: De gegevens van kieskring 15 (Leiden) zijn nu ook verwerkt!

Wat zijn de voorlopige conclusies?

Rita wist in de meeste gemeenten Mark voor te blijven. Opvallend is de aanhang van Rita in het zuiden van het land en in het zuidelijk deel van de Randstad (Rotterdam-Den Haag). In twee kieskringen kreeg Rita in alle gemeenten de meeste stemmen: In de kieskring Zeeland en in de kieskring Flevoland.

Mark was populairder dan Rita in Amsterdam, in het Gooi, rondom Utrecht en in grote delen van het noorden en oosten van Nederland. Er is een opmerkelijke concentratie van Rutte fans op de lijn die vanuit Groningen en Heerenveen in het noorden via Assen, Zwolle, Arnhem naar Nijmegen loopt.

In twee gemeenten eindigden Rutte en Verdonk exact gelijk: In de gemeente Staphorst en in het Gelderse Duiven.