Canon: Rembrandt

Elspeth (Silmarwen)
De bloei van de Gouden Eeuw
Als men spreekt over hoe goed Nederland het heeft gedaan vroegah, bedoelt men vaak de Gouden Eeuw. De Eeuw waarin Nederland de schrik der wereld was, en ook de halve wereld in handen had. Een tijd van economische en culturele bloei die zich nimmer zou evenaren. Helaas was dit maar van korte duur, maar Nederland zou nooit meer van de geschiedeniskaart weg te denken zijn met grote schilders, denkers en uitvinders.
De onderwerpen binnen dit thema zijn; Rembrandt; Michiel de Ruyter; Spinoza; Buitenhuizen. Vandaag behandelen we Rembrandt.

Rembrandt (1606?-1669)
Wie Rembrandt van Rijn niet kent moet zich nu in een klein donker hoekje gaan staan schamen. Rembrandt is niet alleen bekend in Nederland, maar overal ter wereld en is toch wel een van de grootste schilders ooit geweest.
Wanneer Rembrandt is geboren is niet helemaal duidelijk maar men houdt het op 1606. Hij is geboren in Leiden. Dit jaar (2006) was het het Rembrandt jaar met verschillende activiteiten en exposities in zijn geboortestad Leiden en in zijn latere woonplaats Amsterdam, waar hij zijn meesterwerken maakte, zoals De Nachtwacht. De Nachtwacht stamt uit 1642 en is geschilderd in opdracht van kapitein Frans Banning Cocq. Het portret is een groepsportret waarin een burgers zich als schutters rond Banning Cocq hebben laten schilderen.


Rembrandt was geen arme schilder zoals velen toen wel waarden. Hij was populair bij de elite en schilderde dan ook veelal in opdracht van hen. Rembrandt was niet de enige schilder in die tijd, rond 1650 waren er in Amsterdam zo’n 175 kunstschilders werkzaam, de meeste van hen zijn in vergetelheid geraakt. Andere bekende schilders in de zeventiende eeuw waren bijvoorbeeld Vermeer en Steen. Deze laatste schilderde voornamelijk portretten van gezinnen binnen hun huishouden. Vaak waren deze huishoudens niet al te netjes, de uitdrukking “een huishouden van Jan Steen” doelt hier dan ook op. Mocht iemand dit ooit over jouw huisje zeggen, aanvaart het dan niet als een compliment.