Canon: Erasmus

Elspeth (Silmarwen)
Een gekerstend land
Als er wordt gesproken over waarden en normen hoor je ook altijd dat deze voortkomen uit de joods-christelijke tradities. Nederland heeft een lange christelijke traditie en tot de ontzuiling in de jaren 60 noemde bijna elke Nederland zich wel christen, heden te dage is dit minder geworden en komen er steeds meer geloven in de Nederlandse samenleving.
In het thema een gekerstend land komen de volgende onderwerpen voor; Hunebedden, Willibrord, Erasmus, de Beeldenstorm en de Statenbijbel. Vandaag behandelen we Erasmus.

Erasmus (1466?-1536)
Iedereen heeft weleens gehoord van Erasmus, de Erasmusbrug, de Erasmusuniversiteit, maar de persoon Erasmus is bij veel mensen toch nog onbekend. Erasmus kwam uit Rotterdam (waar ook de brug en de universiteit zich bevinden).
Zijn geboorde jaar is onduidelijk, dit komt omdat hij is geboren als bastaardzoon van een priester een niet zo heel erg gewaardeerde situatie. Hij werd opgeleid tot monnik en kwam terecht in een klooster in Gouda waar het echte studeren begon. Hij las boeken uit de klassieke oudheid, maar ook het werk van humanisten, die hem vooral vormde. Hij besloot in Europa rond te reizen en leevde van de opbrengsten van zijn geschriften en giften van bewonderaars. In 1500 schreef hij de Adagia, een verzamelijk klassieke spreekwoorden. Hij publiceerde nog veel meer zoals etiquetteboeken, en samenspraken en traktaten.


Erasmus keek kritisch naar de christelijke teksten en schreef de Novum Instrumentum waarin kritische edities van vroeg christelijke teksten en een nieuwe uitgave van het Nieuwe Testament in stonden. Hij hoopte met deze uitgave de beleving van het geloof sterker te maken en dat iedereen de bijbel zou reciteren.
Erasmus heeft nooit afstand genomen van de katholieke kerk, en zich ook niet gevoegd tot Maarten Luther. Dit werd hem aan beide kanten niet in dank afgenomen. In 1536 overleed hij.