De Nederlandse Canon

Elspeth (Silmarwen)
De laatste maanden worden we doodgegooid met het begrip Nederlandse Canon. Een canon is niet hetzelfde als een kanon, je spreekt het zelfs anders uit met de klemtoon op de eerste lettergreep. Met het begrip Nederlands Canon wordt het geheel van belangrijke personen, teksten, kunstwerken, voorwerpen, verschijnselen en processen die samen laten zien hoe Nederland zich ontwikkeld heeft tot het land waarin we nu leven bedoelt.

Gisteravond heeft de canoncommissie een lijst uitgebracht waarop 50 historische gebeurtenissen staan. Deze gebeurtenissen moeten in het onderwijs uitgelegd en beschreven worden zodat we een beter historisch besef ontwikkelen. In veel landen is dit normaal en is dit vaak in combinatie met een Nationaal Historisch Museum. De canon is er nu, het debat over het museum loopt nog.

Het nut van een canon is dus het historische besef te vergroten. Helaas zijn de latere generaties niet meer te redden, maar de kinderen van nu krijgen zo in ieder geval wel een degelijk historische besef. Het is de bedoeling dat in elk schoollokaal een kaart komt te hangen met daarop 50 vensters. Achter elk venster staat een inleiding en uitleg over het onderwerp en de betekenis ervan. De vensters worden opgebouwd qua niveau. Als eerste komen er suggesties voor onderwerpen voor het basisonderwijs, vervolgens komen er suggesties voor thema’s in het voortgezet onderwijs. Er zit ook nog een subcategorie in met suggesties voor vergelijkingen tussen het nu en het verleden en tenslotte is er nog een rubriek “in de schatkist”, hier staan suggesties in voor voorwerpen in de klassen. Er zijn ook nog tips te vinden voor excursies, jeugdboeken, achtergrondliteratuur en weblinks. Eigenlijk is het een heel uitgebreide handleiding voor lessen vaderlandse geschiedenis. Uiteraard is het de bedoeling dat er één keer per zoveel jaar naar gekeken wordt en onderwerpen vervangen worden, historie is namelijk erg veranderlijk, wat nu nog belangrijk lijkt kan volgend jaar in het niets zijn gevallen door een gebeurtenis.

Het canon is ingedeeld in 14 hoofdlijnen en omdat wij vinden dat u niet achter mag blijven in historisch besef komen er 52 blogjes (inclusief deze) waarin de onderwerpen van het Nederlands Canon worden besproken afsluitend met een klein “proefwerkje”, dus goed opletten! De onderwerpen zijn;
Lage landen bij de zee
Aan de periferie van Europa
Een gekerstend land
Een Nederlandse taal
Een verstedelijkt land en een handelsknooppunt aan de monding van Rijn, Schelde en Maas
De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden: ontstaan uit een opstand
De bloei van de ‘Gouden Eeuw’
Koopmansgeest en koloniale macht
Eenheidsstaat, constitutionele monarchie
Het ontstaan van een moderne samenleving
Nederland in een tijd van wereldoorlogen 1914-1945
De verzorgingsstaat, democratisering en ontkerkelijking
Nederland krijgt kleur
Nederland in Europa