Top vijf kandidaten van...

Elspeth (Silmarwen)
Je weet al welke partij je gaat stemmen, maar dan zit je nog met het volgende probleem, op welke persoon ga je stemmen. Daarom hebben wij speciaal voor jou een beschrijving van de eerste vijf kandidaten op de kandidaatslijst van elke grote politieke partij gemaakt. Vandaag is het CDA aan de beurt.

De lijsttrekker van het CDA is Jan Peter Balkenende, de huidige premier van Nederland.
Mr. dr. Jan Pieter (Jan Peter) Balkenende werd op 7 mei 1956 geboren te Kapelle.
Na het Atheneum studeerde Balkende geschiedenis en Nederlands recht in Amsterdam, waar hij in 1992 promoveerde tot doctor in de rechtsgeleerdheid.
Balkenende heeft een lange historie bij het CDA. Na 2 jaar als beleidsmedewerker bij juridische zaken te zijn geweest werd hij tot 1998 stafmedewerker van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Ook is hij lange tijd lid gewest van de gemeenteraad van Amstelveen.
Vanaf 1998 werd hij lid van de Tweede Kamer en vanaf 1 oktober 2001 zat hij daar als fractievoorzitter van het CDA.
Op 22 juli 2002 werd hij benoemd tot minister-president en dat is hij tot op heden.

De nummer twee op de lijst is Maxime Verhagen.
Maxime Jacques Marcel Verhagen is geboren op 14 september 1956 te Maastricht.
Na het atheneum studeerde hij geschiedenis in Leiden.
Ook Verhagen begint zijn loopbaan bij het CDA al vroeg. In 1976 werd hij lid en in 1984 werd hij persoonlijk medewerker van een CDA kamerlid. Vervolgens werd hij fractiemedewerker Europese zaken, ontwikkelingssamenwerking en handelspolitiek in de Tweede Kamer, lid van de gemeenteraad in Oegstgeest, lid van het Europees Parlement en uiteindelijk lid van de Tweede Kamer.
Van 2002 is hij fractievoorzitter van het CDA.

De nummer drie op de lijst is Maria van der Hoeven.
Maria Josephina Arnoldina (Maria) van der Hoeven werd op 13 september 1949 geboren te Meerssen.
Na de MULO ging ze naar de kweekschool (opleiding tot kleuterjuf). Ze studeerde Engels en uiteindelijk bedrijfskunde aan de Open Universiteit van Heerlen.
Van der Hoeven werkte lange tijd in het onderwijs en werd uiteindelijk directeur van twee opleidingsinstituten.
In de tussentijd was ze gemeenteraadslid in Maastricht.
Van 1991 tot 2002 was ze lid van de Tweede Kamer waarvan de laatste vier jaar als vice-voorzitter.
22 juli 2002 werd zij minister van Onderwijs, Cultuur en wetenschappen, wat ze nog steeds is.

De nummer vier op de lijst is Gerda Verburg.
Gerda Verburg is op 19 augustus 1957 geboren in Zwammerdam. Na de HAVO volgde ze een opleiding personeelswerk en arbeidsverhoudingen in Kampen. Na de studie begon ze bij het CNV, waar ze als bestuurder eindigde. Verburg is sinds 19 mei 1998 lid van de Tweede Kamer en werd in 2002 vice-voorzitter van het CDA.

De nummer vijf op de lijst is Piet Hein Donner.
Mr. Jan Piet Hein (Piet Hein) Donner werd op 20 oktober 1948 te Amsterdam geboren.
Na het Gymnasium-B studeerde hij Nederlands recht in Amsterdam.
Van 1976 tot 1981 was hij werkzaam bij het directoraat-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen van het ministerie van Economische Zaken. Daarna was hij tot 1990 werkzaam als raadadviseur bij de stafafdeling Wetgeving publiek recht van het ministerie van Justitie.
Van 1982 tot 1984 was hij vanuit het ministerie van Justitie gedetacheerd bij de Tweede Kamer ten behoeve van de parlementaire enquête naar het door opeenvolgende kabinetten gevoerde beleid ten aanzien van het RSV-concern.

In 1990 werd Donner benoemd tot lid, en in 1993 tot voorzitter, van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Van 1998 tot 2002 was hij lid van de Raad van State.
Vanaf 22 juli 2002 minister van Justitie in het Eerste Kabinet-Balkenende, welke functie hij vanaf 27 mei 2003 in het Tweede Kabinet-Balkenende opnieuw bekleedde. Sinds 7 juli 2006 is Donner minister van Justitie in het Derde Kabinet-Balkenende.
Minister Donner heeft op 21 september 2006 zijn ontslag aangeboden en werd deze eervol voltooid.