Noord-Korea

Elspeth (Silmarwen)
De laatste tijd is Noord-Korea nogal veel in het nieuws en meestal niet erg positief. Zo dreigde Noord-Korea in juni nog om de VS te ellimineren en de VS aan te vallen met luchtgevechten, lanceerde ze zeven raketten om te "testen", waren ze niet bereid tot enige concessies, nodigde ze Iran gezellig uit voor het bijwonen van de rakettesten, dreigen ze een nuclairetest te gaan doen. Kortom, ze zijn boos, vooral op Amerika maar ook het andere bemoeizuchtige westen. Eigenlijk weten we momenteel heel erg weinig van Noord-Korea en wat er allemaal gebeurt, want de politiek zorgt ervoor dat er geen of weinig (en dan vooral gekleurde) berichten naar buiten komen. De berichten die naar buiten komen gaan vaak via Zuid-Korea.

Noord-Korea heet eigenlijk Democratische Volksrepubliek Korea, maar is alles behalve democratisch. Het land ligt in Noord Oost Azië en grenst aan China, Rusland, Zuid-Korea, de Gele zee en de Japanse Zee. Noord-Korea is een schiereiland.
Noord-Korea bestaat voornamelijk (80%) uit gebergte wat ervoor zorgt dat het verbouwen van voedsel een moeilijke bezigheid is.
Het heeft ongeveer 22 miljoen inwoners, die voornamelijk oorspronkelijk immigranten zijn uit het noord-oosten van Azië. De nationale taal is Koreaans.
Noord-Korea is een communistisch land en zoals eerder gezegd geen democratie maar een dictatuur, ook al wil Noord-Korea zelf anders doen geloven. De huidige leider/dictator is Kim Jong-Il die regelmatig massale bijeenkomsten houdt ter vereering van hemzelf, waarbij duizenden volwassenen en kinderen een precieze show houden. Tegenstanders van Kim Jong-Il worden verbannen naar concentratiekampen en vrij reizen is verboden. Wil je een keertje naar Noord-Korea, dan ben je verplicht twee officiële gidsen bij je te hebben. Deze gidsen zullen alle mooie en goede dingen laten zien in Noord-Korea en uiteraard vertellen hoe mooi, goed en geweldig dit land is.


Noord-Korea bestaat nog niet zo lang. In 1910 werd Korea bezet door Japan, wat eindigde toen de atoombom op Hiroshima viel en Japan de Tweede Wereldoorlog verloor, samen met alle andere medestanders van Duitsland. Korea werd verdeeld, het zuidelijke deel werd bezet door de VS en het Noordelijke deel door de Sovjet-Unie, wat het communisme verklaart in Noord-Korea. De Sovjet-Unie zorgde netjes voor de leiding in Noord-Korea, die uiteraard enkel communistische leiders kozen.
Op 9 september 1948 werd in Pyongyang (de hoofdstad) de Democratische Volksrepubliek uitgeroepen en werd daarmee zelfstandig, maar bleef nog lange tijd onder de invloed van de Sovjet-Unie.
In juni 1950 besloot Noord-Korea dat Zuid-Korea er toch wel bijhoorde, en viel Zuid-Korea binnen wat resulteerde in een oorlog. In 1953 eindigde deze oorlog in een wapenstilstand tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. De oorlog is nooit echt opgelost, maar de wapenstilstand duurt nog steeds voort, alhoewel deze de laatste tijd erg onder spanning staat.
Vanaf 1970 proberen Noord- en Zuid-Korea een betere band met elkaar te krijgen, wat nog geen geweldig succes is, alhoewel er op economisch gebied wel wat vooruitgang is geboekt.
In 1991 werden beide Korea's lid van de Verenigde Naties en in 1992 sloot Noord-Korea zich aan bij de International Atomic Energy Agency, maar al snel schonden ze dit akkoord door het weigeren van inspecties. De geruchtemachine kwam al snel opgang en de Verenigde Staten beweerden dat Noord-Korea minstens één atoomwapen bezat, hetgeen nu echt bevestigd is.
Door het barre gebied en de moeilijkheid voedsel te verbouwen kwam er in de jaren negentig een heftige voedselcrisis die tussen de 2 en 3 miljoen levens zou kosten. Niet alleen de kwalitieit van de grond was de oorzaak hiervan, maar ook het beperken van subsidies door Rusland en China en het strikte overheidsbeleid van Noord-Korea ten aanzien van landbouw, plus het slechte weer. De voedselhulp is enigszins verbeterd, maar nog steeds slecht.


Sinds 2002 is er weer over en weer gekibbel tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Zo noemde Bush Kim Jong-Il een dictator en vergeleek Kom Jong-Il Bush weer met Hitler. Noord-Korea probeert nu steeds door middel van dreigingen met wapens als raketten en atoombommen Amerika op afstand te houden, maar de situatie begint steeds verder te escaleren.
Op 4 oktober verklaarde een ambassadeur van de VS nog dat ze niet zouden toestaan dat Noord-Korea kernwapens heeft.

De situatie dreigt ondertussen al een flinke tijd uit de hand te lopen, maar onder andere door de bemiddelende rol van China, lijkt de situatie nog redelijk onder controle, maar de situatie begint wel steeds meer op een herhaling van de Koude Oorlog te lijken.