Oranje issues

Joris (Tigertje)
Het rommelde al een tijdje in de wereld van het Nederlands Elftal. Maar sinds gisteren zijn de rapen helemaal gaar. Mark van Bommel heeft namelijk aangegeven niet meer voor het Nederlands Elftal te willen uitkomen zolang Van Basten daar de scepter zwaait. En volgens Ruud van Nistelrooij is de vertrouwensband met de bovengenoemde hoofdtrainer te slecht is om tot een vruchtbare samenwerking te komen.

En dus, kopt de Volkskrant vanochtend, wankelt de positie van Van Basten. Hij oogst namelijk wat hij heeft gezaaid. Deze stap van de twee voetballers is de vrucht van het inconsistent beleid in combinatie met slechte communicatie. Aldus de krant.

De mening van het volk der bondscoaches liegt er niet om. In een enquete van het NRC Handelsblad geeft 60% aan dat Van Basten, wat hen betreft, mag vertrekken. In onze eigen Fokpoll geeft een kleine 50% aan dat Van Basten verkeerd bezig is. Ook een peiling van Maurice de Hond wijst op een soortgelijke mening.

Nu gaat de bevolking van Nederland niet over het aanblijven van de bondscoach. Dat recht ligt in handen van de KNVB en een aantal belangrijke personen eromheen. En dan vooral één persoon van bijna grenzeloze importantie: J.C. Cruijff. En uitgerekend hij had afgelopen week al een duidelijk mening over Van Bommel en Van Nistelrooij: "ze hebben hun kans gehad".

En daarmee heeft Cruijff, zoals gewoonlijk, een punt. De twee spelers hebben bepaald geen potten kunnen breken tijdens het WK. Van Nistelrooij kreeg vrijwel onbeperkt krediet van bondscoach Van Basten. Huntelaar hoefde zelfs niet mee naar het WK. Van Nistelrooij heeft zijn kans gehad.
Bij Van Bommel lag dat wat lastiger. Zijn positie stond lange tijd ter discussie maar hij mocht uiteindelijk toch mee. Ook hij kreeg zijn kans maar liet zijn kwaliteiten niet zien. En dus, zoals Cruijff vervolgens over deze kwestie zei: "dan moet je dus verder (zoeken)".

Waar een helder beleid wordt gevoerd zijn er afvallers. Het besluit van Van Nistelrooij en Van Bommel brengt de positie van Van Basten niet aan het wankelen. Ze laat zien dat hij een bepaalde richting op gaat waar zij niet inpassen. Voetbal is een teamsport en niet een spel van individuen. Het geheel is meer dan de som van de delen. Derhalve hoef je niet altijd de bewezen beste voetballers te kiezen. Als het geheel maar klopt.

En of dat beleid van de bondscoach klopt zien we wel in 2008.