Socialistische Populisten?

Elspeth (Silmarwen)
De SP stijgt al tijden in de peilingen en niet zo'n beetje ook. Zoals het er nu uitziet zal de SP de vierde partij worden van Nederland, en dat is niet verkeerd, vooral niet als je weet dat er zo'n zestig partijen meedoen aan de verkiezingen. Hoog in de peilingen betekent dus ook de kans om te regeren en dit terwijl de SP juist een echte oppositiepartij is.

Toch speelt Marijnissen steeds vaker de bal naar GroenLinks en PvdA, de SP wil wel een links kabinet maar, zoals we bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben gezien, GroenLinks en de PvdA zijn een stuk minder enthousiast. De SP moet zich dus zo zien te manouvreren dat ze mee kunnen regeren, kortom de SP wordt regentesk (partij die punten aanpast om zo te kunnen regeren) en dat terwijl ze D66 hier al meermale van hebben beschuldigd.

Vorige week presenteerde de SP het nieuwe programma, wat opzich al bijzonder is. Het programma van de SP was namelijk de afgelopen tien jaar bijna niet veranderd. De SP liet één van de grootste speerpunten los, Nederland hoeft niet meer uit de NAVO, Nederland moet er echter wel voor zorgen dat de NAVO een andere richting opgaat. Een vriendelijkere richting.

Ook komen er wat loze kreten in het programma voor zoals; het vertrouwen in de democratie verbeteren, het bestuur dichter bij de mensen brengen, geen spookbeelden oproepen, het vetrouwen in het recht herstellen, segregratie voorkomen. Allemaal prachtige kreten met prachtige verhalen erachter en leuke ideeën die al vaker geopperd zijn en zelfs het financiële plaatje lijkt te kloppen.

Eigenlijk is er niet zoveel mis met het programma in mijn ogen, behalve het feit dat de SP zichzelf verloochent door een partijprogramma op te stellen waar de PvdA het goed mee eens kan zijn. De SP doet nu hetgeen waar ze al jaren tegen strijden, ze lopen mee met de rest enkel en alleen om te kunnen regeren. Er is een paradoxale partijprogramma ontstaan. Een goed inhoudelijk programma zonder echte inhoud, zonder de echte waarden waar die de SP tot nu toe altijd zo hard probeerde te verdedigen.

"Stem tegen, stem SP" is verworden tot een "Loop mee, stem SP!"