De dood of de gladiolen!

Joris (Tigertje)
De dood of de gladiolen. En uitspraak die onlosmakelijk lijkt te zijn verbonden met het wielrennen. Maar feitelijk is het veel meer van toepassing op de Nijmeegse Vierdaagse. Immers, op de vierde dag, aan het einde van de laatste wandeling betreden de deelnemers de "Via Gladiola". Bij het behalen van de finish krijgen de deelnemers een bos gladiolen.

En nu dus ook de dood. Afgelopen dinsdag overleden twee deelnemers als gevolg van oververhitting. Twee mannen, 58 en 66 jaar oud, beide ervaren lopers met een gedegen voorbereiding en goede gezondheid. Toch ging het mis.

Oververhitting treedt op als het lichaam niet meer instaat is zichzelf af te koelen. Hier kunnen vele oorzaken voor zijn. Onder andere langdurige inspanning in een warme en vochtige omgeving. De signalen zijn duidelijk waarneembaar: kramp, hoofdpijn, duizeligheid, desoriëntatie, stuipen en bewusteloosheid. Als er dan niet wordt ingegrepen loop je het risico om te overlijden.

Inmiddels probeert iedereen zijn straatje schoon te vegen. De organisatie zegt te zijn verrast door de snel toenemende warmte. De medische dienst zegt goede adviezen te hebben doen uitgaan aan de wandelaars, zoals het drinken van veel water. Tevens was er volgens de medische dienst een lage luchtvochtigheid en een fris briesje en waren er voldoende punten om vers water in te slaan. Het KNMI geeft aan dat zij de hoge temperaturen reeds lang van te voren had aangekondigd. Maar het KNMI werd niet geraadpleegd.

Nu zijn er wel vaker deelnemers van de Vierdaagse overleden. In 1927 overleed een man als gevolg van een zonnesteek. En in 1972 overleden er ook twee deelnemers. De Vierdaagse werd echter nooit eerder afgelast.

Daar de organisatie niet kon garanderen dat het scenario van dinsdag zich niet weer zou gaan voordoen was het besluit snel genomen. "Toen ik van de twee doden hoorde, was er nog maar één optie: stoppen", verklaarde burgemeester Guusje ter Horst. De wandeltocht werd afgelast, de bijbehorende feesten gingen wel door. "Met zachtere muziek", zo hoopte Ter Horst.

En dat laatste begrijp ik niet. Je staakt de wandeltocht omdat er slachtoffers zijn gevallen en je vreest dat er nog meer slachtoffers gaan vallen. Dan moet je ook niet 's avonds gaan feesten. Of je feest wel en laat de wandeltocht doorgaan.
De dood of de gladiolen, alles of niets.