Ontsnapte Topcrimineel

GI
Ik ga mijn best doen om niet in clichés te vervallen.

We hebben hier in Nederland nogal eens een TBS'er die ontsnapt. Het kan het leven van een paar onschuldige tienertjes in gevaar brengen en misschien is er nog wel een kleine verkrachting die erop volgt. Qua nationaal belang is het allemaal niet heel erg. Niet schokkend en ook niet echt een extra journaal waardig.

We houden het namelijk gewoon op wat TBS'ers die al geëvalueerd zijn door een team psychs, of die beoordeling dan goed is blijkt vaak een hele andere discussie maar er zit een vrij goed systeem in. Het werkt met een paar uitzonderingen om de regel te bevestigen.

In België doen ze het anders. Daar laten ze een topcrimineel met verlof gaan en zijn dan verbaasd dat de crimineel, die in 1993 voor een andere straf al eens uit de gevangenis ontsnapte, niet zelf braaf terug komt naar de gevangenis.

De minister van justitie van België verdedigt zichzelf, er is een beetje politiek ophef over het geheel in België. De beste vrouw snapt niet waarom hij niet terug kwam, de vorige vier keer deed hij wel braaf wat hem verteld was.

Ik moet wel heel erg mijn best doen om niet in clichés over Belgen te vervallen.