Nog één keer Zidane...

Joris (Tigertje)

"Mais pourquoi, mais pourquoi", riep een franse commentator vertwijfeld uit toen Zidane zijn schedel tegen de borstkas van Materazzi parkeerde. "Kortsluiting in het hoofd", verklaarde Snoeks. Verbazing alom na de vreemde actie van Zidane.

Over een paar dagen zal de man zelf uitsluitsel geven over wat hem zover heeft gebracht. Tot die tijd is het gissen. Is het iets wat Materazzi heeft gedaan? Is het iets wat Materazzi heeft gezegd? De meesten houden het op het laatste. Liplezers hebben de beelden al bestudeerd en zij concludeerden dat Materazzi de zus van Zidane voor hoer uitmaakte. Andere bronnen beweren dat hij de moeder van Zidane heeft beledigd of hij zou "vuile terrorist" hebben geroepen.

Materazzi ontkent dat hij Zidane terrorist heeft genoemd. Nu zal Materazzi vermoedelijk, voor zijn eigen gemoedsrust, vrij kort van memorie zijn anders durf je, met zoveel gore overtredingen op je conto, je niet meer op een voetbalveld te vertonen.

Zidane is overigens niet geheel onbekend met van het veld gestuurd worden. Deze laatste rode kaart was zijn twaalfde. En dat is een fors aantal voor een speler wiens kwaliteiten zo groot waren dat het gebruiken van hoofd en voeten anders dan voor het beroeren van de bal als onnodig mag worden beschouwd.

Is het gekte? Is het zijn bedorven jeugd in de banlieue van Marseille? Is het de eeuwige strijd tussen Italianen en Algerijnen? Of is het de kronkel van zijn genialiteit, die hem zo groot maakte, die even de verkeerde kant op krulde?

Het antwoord volgt dus deze week nog. En eigenlijk is dat jammer. Al dat giswerk leidt tot de mooiste fantasieën over het hoe en waarom. Vermoedelijk zal na zijn verklaring blijken dat Materazzi iets lelijks heeft gezegd en zal Zidane toegeven dat hij dom is geweest. Materazzi zal op zijn beurt dan wel ergens in de Italiaanse media zijn excuses aanbieden en dan is weer allemaal voorbij.

Maar tot die tijd leven we in de wereld van ontwetendheid waarin ik fantaseer dat Zidane helemaal geen zin had om op een normale manier afscheid te nemen. Geen zin had om zich nog langer te laten leiden. Nee, hij orkestreerde met die kopstoot zijn eigen afscheid. Zo kon hij alleen van het veld af, niet op de schouders gedragen maar alleen, met gebogen hoofd, alle camera's op hem gericht. Met in ieders hoofd de vraag: was hij nu geniaal dom of domweg geniaal?