Kha-nyou, de MythBuster

Richard (NorthernStar)
Midden in het voebalgeweld dezer dagen valt het niet mee om terug te denken wat Nederland vorig jaar rond deze tijd bezighield, maar toch zal bijna iedereen het zich nog wel herinneren, de mysterieuze kat die de Veluwe onveilig maakte. Ondanks de inzet van politie, vijftig man marechaussee, jachtopzieners en een team van Stichting Pantera, bleef de "poema" onvindbaar en werd de klopjacht uiteindelijk zonder resultaat gestaakt. Voordat men dit afdoet als een soort van 'massahysterie', het begon toen verschillende mensen, onafhankelijk van elkaar, melding deden van een groot katachtige dier.

Cryptozoologie, zo noemt men de studie naar dieren waarvan het bestaan (nog) niet is aangetoond. Van de Sasquatch tot de Chupacabra, van mysterieuze katten tot de Kha-nyou. De laatste is een ratachtig diertje dat zich in de jungle van Laos zou ophouden. Niet volgens de wetenschap, die het het bestaan van de Kha-nyou beoordeelde als mythe en de op hol geslagen fantasie van de enkeling die beweerde er eentje gezien te hebben. Bijgeloof van de lokale bevolking en dergelijke, je kent het wel.

Dat was zo, totdat David Redfield, een gepensioneerde professor uit Amerika er vorige maand, samen met de Thaise bioloog Uthai Treesucon, succesvol op uit trok om er eentje te vangen. Het beestje, met de wetenschappelijke naam Diatomyida, blijkt een soort te zijn waarvan men dacht dat ze al 11 miljoen jaar geleden was uitgestorven. Bigfoot en de poema van de Veluwe mogen dan nog voortvluchtig zijn, Kha-nyou bewijst dat van mythe naar realiteit soms maar een klein stapje is.