Pim Fortuyn

Elspeth (Silmarwen)
Vandaag is het precies vier jaar terug dat politicus Pim Fortuyn werd vermoord door Volkert van der Graaf. Wie was Fortuyn, wat waren zijn standpunten en waarom was deze moord zo buitengewoon schokkend voor Nederland en een keerpunt in de politiek.

Wilhelmus Simon Petrus Fortuijn geborden 19 februari 1948 te Driehuis. Na de HBS-B studeerde hij sociologie, rechten, geschiedenis en economie in Amsterdam. In 1971 behaalde hij zijn doctoraal in de geschiedenis. Vervolgens werd hij in Groningen universitair docent marxistishe sociologie. Hij schreef zijn proefschrift over sociaal-economische politiek van Nedrland van 1945 tot 1949. In 1986 werd hij aangesteld als parttime wetenschappelijk medewerker van de SER en wat later werd hij directeur van de OV-Studentenkaart BV te Groningen. In deze periode was Fortuyn nog actief voor de PvdA.

In 1990 verhuisde Fortuyn naar Rotterdam. Daar werd hij bijzonder hoogleraar en raakte in de politiek betrokken. Hij publiceerde zijn gedachtengoed in boeken en columns en er werd columnist voor het weekblad elsevier. In 1992 schreef hij het boek 'Aan het Volk van Nederland' waarin hij zich bestepelde als de opvolger van de politicus Joan Derk van der Capellen tot den pol die in de achtiende eeuw een gelijknamig pamflet uitbracht tegen de politieke establishment.In 1997 verscheen het boek 'Tegen de islamisering van onze cultuur'. Dit boek bracht veel los bij onder andere andere Marcel van Dam die hem zelfs een buitengewoon minderwaardig mens noemde. 20 augustus 2001 maakte hij bekend in de politiek te zullen gaan. Hij werd op 25 november lijsttrekker van Leefbaar Nederland maar na de breuk met LN op 11 februari startte hij zijn eigen partij de Lijst Pim Fortyn. In april 2002 publiceerde hij zijn laatste en bekendste boek 'De puinhopen van paars' wat als verkiezingsprogramma fungeerde voor de LPF.

Op 6 mei 2002, negen dagen voor de Tweede-Kamerverkiezingen werd hij op het Mediapark in Hilversum vermoord door de mileuactivist Volkert van der Graaf. Fortuyn werd op 10 mei begrafen op de begraafplaats in Driehuis en later herbegraven in Italië.

De gevolgen van deze moord waren zeer groot. Politieke moorden kwamen tot dan toe zelden voor en Nederland was volgens vele haar onschuld nu toch echt kwijt. Ondanks alle commotie gingen de verkiezing gewoon door, de campagnes kwamen echter een week lang stil te liggen.
Mat Herben kondigde aan dat de LPF in de race zou blijven "zoals Pim gewild zou hebben" en de LPF haalde dan ook een glansrijke zegen en kwam in het kabinet terecht. Sommige beweren dat de explosieve groei voor de verkiezingen te maken heeft met de moord, anderen wuiven deze gedachte weg.

De moord op Fortuyn had grote politieke gevolgen. Volgens vele werd Fortuyn gedomoniseerd door de linkse partijen en deze partijen werden dan ook veelal verweten van de moord op Fortuyn. De moord van Fortuyn had echter niets te maken met zijn veel gehekelde anti islam houding, maar zijn houding tegenover nertsbond.

Of de kogel nu van links kwam of niet, heel Nederland was diep geschokt door de moord. Linkse partijen, rechtse partijen en zwevende kiezers. Bijna iedereen was het eens dat dit absoluut niet kon en Nederland hiervan moest leren. Helaas zijn er tot op de dag van vandaag politici die regelmatig met de dood bedreigd worden. Voorstander of tegenstander van Fortuyn, geconcludeerd moet worden dat deze moord een zwarte dag was voor de Nederlandse politiek.